“Low-cost” iş modeli denildiğinde, aşağıdaki uygulamalara özellikle dikkat edilmesi gerekiyor:
1- Tek tip uçaktan oluşan filo : Örnek; Southwest’in filosunun tamamı (472 uçak) Boeing 737’lerden oluşuyor.
2- Point to Point uçuşlar : Hub & Spoke yapısı yerine, belli noktalar arasında uçuş yapılması. Aktarmalı uçuşların minimum seviyede olması. Örnek; Ankara – (Istanbul) – Londra yerine, Ankara – Londra uçuşunun olması.
3- no-frill : Uçakta yapılan ikramın minimum seviyede olması. Böylece; uçağa ikram yüklemesi ve uçağın temizlenmesi gibi gecikmeye yol açan ihtiyaçların en aza indirilmesi ve uçak utilizasyonunun en üst seviyeye çıkarılması + uçakta bulunan hostes sayısının azaltılabilmesi.
4- Personelle uzun vadeli sözleşme yapılması: Örnek; Southwest; pilotlarıyla imzaladığı 10 yıllık sözleşme sonucunda, sektörde pilot maaşlarının çok arttığı dönemlerde pilot maliyetini düşük seviyede tutmayı başarmıştır. Ayrıca personel giderleri içinde %30-35 civarında yer tutan pilot maaşlarının, 10 yıllık bir süre için planlama imkânı doğmuştur.
5- Havaalanları: Çok kullanılan, merkezî havaalanları yerine; şehir merkezine daha uzak ama alan vergileri düşük ve trafiğin az olduğu havaalanlarının kullanılması. Örnek; Yeşilköy Havalimanı yerine, Sabiha Gökçen Havalimanı’nın kullanılması. Böylece; zaman kaybının azaltılması + maliyetin düşürülmesi.
6- Internet: “Low-cost” havayolları, özellikle internetin bir alış veriş aracı olarak kullanılmasının yaygınlaşmasıyla birlikte, acente kanalından yapılan satışları minimuma indirdi. Internetten yapılan satışlar, toplam cironun %90’ı civarında gerçekleşiyor. Hatta bu konuda başı çeken ve ilk online satışını Nisan 1998’de yapan easyJet, %95 oranında internet üzerinden satış yapıyor ve kurulduğu yıldan bu yana acente kanalına tek kuruş dahi komisyon ödemiş değil. Diğer taraftan, satışlarını acente kanalı üzerinden yapan havayolları komisyon + teşvik + GDS giderleri adı altında yaklaşık %10-12 civarında ödeme yapıyorlar. Bu da; her bir milyar dolarlık ciroda 100 – 120 milyon dolar ödeme anlamına geliyor.