Alitalia’nın Air France’a satış kararının açıklanması ile birlikte, bu konu hakkında beyan edilen fikirlerdeki milliyetçilik dozu artmaya başladı.
Şirket günde 1 Milyon Euro zarar ederken ortada görünmeyen kişiler birden bire, Alitalia’nın İtalya için ne denli önemli olduğunu vurgular oldu.
Bunlardan biri de İtalya’nın zengin ve ayrılıkçı kuzey bölgesinin (Lombardi) valisi Roberto Formigoni.
Formigoni yaptığı açıklamada Alitalia’nın ne denli İtalyan olduğundan dem vurup, olur da şirket Air France’a satılırsa, protesto amacıyla, Milano Malpensa Havalimanı’na giden yollara barikat kuracaklarını söylemiş.
Öleceklerse, ayakta öleceklermiş!
Nerede kaldı Avrupa Birliği; hani sınırlar kalkmıştı; hani globalleşmeydi; hani çok uluslu şirketler yaşasındı?
Ne oldu bütün bunlara?
Başka ülkelerin şirketlerini satın alırken iyi, ama onlar seni alınca kötü.
Öte taraftan Milano Belediye Başkanı’nın da paçaları tutuşmuş. Alitalia’nın artık Milano’yu hub olarak kullanmaktan vaz geçme ihtimali, onları deli ediyor.
En büyük korkuları, Ryanair’in Malpensa’yı bölgesel bir hub kullanmaya başlaması.
Ryanair’in bu konuda yaptığı teklifi şiddetle reddediyor Malpensa yöneticileri.
Nerede kaldı Avrupa’nın ekonomik birliği, hani o Single European Sky?
Ama İtalyan tarafından böyle sesler yükselirken, Alitalia Londra’nın Heathrow Havalimanı’ndaki 13 slotundan üçünü satışa çıkardı. Toplam 92 Milyon Euro.
Bütün bunlar olurken, Air France’ın, VLM Airlines adlı bir şirketi topraklarına kattığı da gözlerden kaçmadı.
20 uçağı olan (19 Fokker 50 + 1 BAe 146-300) Hollanda bandıralı şirket, kendisine hub olarak Londra City Airport’u seçmiş. AF’den İlginç bir hamle daha.
Neticede durum şu.
Globalleşme taraftarları ile ulus devletçiler kapışmaya devam ediyor. Ama globalleşmeciler bir adım önde gibi. Zira paranın kaynağı (çok uluslu şirketler) onlarda.
Ama hiç belli olmaz. Silah da ulus devletçilerin elinde duruyor. Önümüzdeki bir kaç yıl içinde durum netleşir gibime geliyor.
Tabii burada bir not olarak İngiltere eski Başbakanı Margaret Thatcher’ın yaptıklarına ve söylediklerine değinmek gerekiyor.
International Herald Tribune’de Alitalia’nın satışı hakkında çıkan makalede, Thatcher’ın yıllar önce British Airways’in kuyruk motiflerinin değiştirilmesi hakkında söylediklerinin altı çizilerek, millî havayolunun bir ülke için ne denli hassas olduğuna vurgu yapılmış.
Bir de aynı Thatcher’ın kendi döneminde yaptığı özelleştirme hamlesi hakkında söylediklerine bakmakta fayda var.