Türkiye’de havayolu ile seyahat, beş-altı sene öncesine kadar daha ziyade belli bir gelir seviyesine sahip olan kişilerin kullanabildiği bir ulaşım aracıydı.
Dolayısıyla tayyareciliğe olan alâka, meydana gelen uçak kazalarının medya tarafından sansasyonelleştirilmesinden ibaretti.
Bu yüzden havacılık hakkında yazılmış olan kitaplar da bir hayli az.
İşte onlardan bir tanesi; Hava Kuvvetleri’nde pilot olarak görev yapmış olan Avni Okar tarafından daha 1945 yılında kaleme alınan, Türkiye’de Tayyarecilik adlı kitap.
1910-1924 yılları arasında Türkiye’de havacılık adına yapılanların anlatıldığı kitap, Yapı Kredi Yayınları tarafından 2004 yılında yayımlanmış.
113 sayfa ve sadece bir baskı yapmış; sonrası yok.
Zaten piyasada da pek bulunmuyor. Ancak Nadir Kitap adlı e-sahaf sitesinde bulabildik.
Yapı Kredi Yayınları sağ olsun; o tarihlerde tayyarecilikle ilgili bir kaç kitap daha yayımlamış. İlgilenenlere ve bulabilenlere tavsiye ediyoruz:
Cranwell Hatıraları – Bir Havacı Teğmenin Güncesi
Alçak Uçuş
Bir Tayyarecinin Anıları
Bunların yanı sıra, Kastaş Yayınları’ndan çıkan Köklerden İlklere adlı kitap okunabilir.
Ve tabii her nedense bir Türk tarafından yazılması kısmet olamayan Türk Havacılık Kronolojisi, elde bulundurulması gereken en önemli kaynak durumunda.
THY tarafından geçen seneki 75.kuruluş yıldönümü münasebetiyle hazırlanan sanal müze ise, geçmiş yıllara ait fotoğraflar açısından tam bir hazine.