Geçtiğimiz hafta Türkiye ticarî havayolu sektöründe en fazla konuşulan konuların başında Türk Hava Yolları’nın (THY) bir alışveriş merkezinde bulunan reklamı geldi.
Umman’ın başkenti Maskat’taki bir alışveriş merkezindeki yürüyen merdivenlerin yan tarafına konumlandırılmış olan reklamın yönü, bir THY uçağının hızla aşağıya doğru uçmakta olduğu izlenimini veriyordu.
Reklamın bu haliyle, tüm dünya genelinden yapılan katkılarla enteresan fotoğraflar yayımlamakla meşhur Failblog sitesinde yer alması ve hemen ardından da Ekşi Sözlük’te linkinin verilmesi, belki de kimselerin dikkatini çekmeyecek olan reklamın tüm internet gazetelerinin (ve hatta basılı medyanın) ön sayfalarına taşınmasına yol açtı.
Failblog’da iş çığırından çıktı ve bu reklamla ilgili olarak yapılan yorumlar etnik kavgaya vardı.
Türkiye’deki internet gazetelerinin altındaki yorumlar ise daha ziyade siyasî bağlamda cereyan etti.
THY Reklam Müdürü Serdar Ekrem Şirin ise Failblog’taki tartışmaya müdahil olmak ve konuyla ilgili gayrı resmî bir açıklama yapmak zorunda kaldı.
Yanlış olan şeylerin dile getirilmesi ve düzeltilmesi yönünde adımlar atılması güzel şeyler.
Maskat reklamı ile ilgili gelişmeler, sosyal medya ağlarının gündem belirlemedeki gücünü bir kez daha ispatlamış oldu.
Ama daha güzel olanı, doğru bir şeyler yapıldığında da bunu gündeme taşımak.
Mesela THY’nin Bangkok ofisinin yaptığı büyük reklam çalışması.
Büyük derken, gerçekten bir hayli büyük bir çalışma.
Zira Bangkok’un en ünlü gökdelenlerinden bir tanesi olan Baiyoke’ye verilen THY reklamı çok uzun mesafelerden dahi görülebilecek ebada sahip.
Baiyoke binasının yüksekliği 304 metre.
THY’nin kullandığı alan tam 2200 metrekare.
Binanın bir tarafını THY kullanırken, diğer bir tarafı boş tutulmakta.
Geri kalan iki cephesi ise diğer bir dünya markası durumundaki otomobil devi BMW tarafından kullanılıyor. Hem de bir seneyi aşkın bir süredir.
THY’nin son yıllarda üzerine basa basa vurguladığı küresel havayolu şirketi olma azminin bir yansıması olan “Globally Yours” sloganının hâkim olduğu reklam, bir Türk şirketinin yurtdışında gerçekleştirdiği en göze çarpan çalışmalardan biri olsa gerek.