2005 yılıydı.
Sektör dışından bir arkadaşla sohbet ediyorduk.
Arkadaş sözü o günlerde ilk test uçuşunu henüz yapmış olan Airbus A380′e getirdi.
“Muhteşem bir uçak, acaba hangi havayolları alacak bunlardan?” dedi.
Sipariş verdiğini bildiğim bir kaç şirketin adını saydım ve arkadaşa Emirates’in kaç adet sipariş verdiğini bilip bilmediğini sordum.
Bilmiyordu.
“58 tane” dedim.
Arkadaş kulaklarına inanamadı.
Dün o arkadaşa e-mail mesajı göndererek yeni haberi verdim.
“Emirates, 58 adetlik A380 siparişine bir yenisini ekledi; 32 yeni siparişle toplam rakam 90 oldu“ dedim.
Gerçekten de inanılması güç rakamlar bunlar.
Ve daha da inanılması güç olanı, bir kısmı halihazırda teslim edilmiş olan bu 90 adetlik dev filonun 2017 yılına kadar tamamen hizmete girecek olması.
Alman Şansölyesi Angela Merkel’in de hazır bulunduğu imza töreni, Berlin’deki havacılık fuarında gerçekleştirildi.
2009 yılında 27 milyon yolcu taşıyan Emirates’in böyle giderse 2017 yılında kaç yolcu taşıyacağını tahmin etmek çok da zor olmasa gerek.
Emirates, Dubai’nin son derece planlı bir biçimde Doğu ile Batı arasında bir aktarma noktası, bir hub olarak konumlandırılmasının meyvelerini toplamaya hazırlanıyor.
Ticarî havayolu sektörünü adeta sallayan bu sipariş haberiyle birlikte Emirates’in mevcut A380′lerinin kabin içi düzenine bir göz attım.
Alt kat tamamen Economy Class’a ayrılmış. Toplamda 399 koltuk bulunuyor. Üst kat ise First ve Business Class yolcularına ev sahipliği yapıyor. First Class’ta 14, Business’ta ise 76 koltuk var. Yani toplam kapasite 489.
2017 yılına gelinirken, Doğu-Batı arasında transit yolcu taşıma iddiasında olacak havayolu şirketlerinin Emirates karşısında bir hayli zorlanacağını tahmin etmek zor olmasa gerek.
Zira Emirates’in günde ortalama iki sefer yapan 90 uçaklık A380 filosu, 88.020 koltuğun arz edilmesi anlamına geliyor.
Bunun ne demek olduğunu anlamak isteyenleri, belli bazı şirketlerin filosunda kaç koltuklu, kaç uçak olduğunu araştırmaya davet ediyoruz.
Emirates’in filosunda şu anda A380 (10 adet), A330 (29 adet), A340 (18 adet), Boeing 747 (8 adet) ve Boeing 777 (86 adet) tipi uçaklar bulunuyor.
Emirates’in ayrıca, A380 siparişinden başka 70 adetlik A350 ve 20 adetlik Boeing 777 siparişleri de sırada bekliyor. 🙂
Emirates bu kadar uçağı nereye koyacak diye merak edenlere, bu yıl içerisinde hizmete girmesi planlanan Dubai El Maktum Havalimanı‘na bir göz atmaları tavsiye edilebilir.
Aynı anda dört uçağın iniş yapabileceği şekilde tasarlanan havalimanının yıllık kapasitesinin 120 – 150 milyon yolcu arasında olacağı söyleniyor. Kargo kapasitesi ise 12 milyon ton.
Ticarî havayolu sektöründe yaşanması muhtemel bir serbestleşme durumunda Emirates’in önünde durmak bir hayli zor olacağa benziyor.