BBC’nin web sitesine girip arama bölümüne “strike air traffic controllers” yazdığınızda karşınıza gelen sonuçlar, Avrupa’da hava trafik kontrol memurlarının ne kadar sıklıkla grev yaptığına dair bir fikir edinmenizi sağlıyor.
Bu grevlerden en yenisi geçtiğimiz Cuma günü Fransa’da yapıldı.
Emeklilik şartlarıyla ilgili olarak yapılması planlanan değişikliklere karşı çıkan Fransız kontrol memurları, bir günlük iş bırakma eylemi yaptı.
Bu da, Fransa merkezli olarak faaliyet gösteren havayolu şirketlerinin uçuş sayılarında %50′lere varan iptaller yaşanmasına yol açtı.
Fransız kontrol memurları, çok değil daha iki ay önce de yine bir günlük eylemde bulunmuşlardı.
Havayolu şirketlerinin yöneticilerinden bu duruma tepki gösteren sadece Michael O’Leary oldu.
O’Leary yaptığı açıklamada, ABD’nin ünlü başkanlarından Ronald Reagan döneminde yapılan bir uygulamaya atıfta bulunarak benzer bir şeyin Avrupa’da da yapılması gerektiğini savundu.
O’Leary, Avrupa genelindeki hava trafik kontrol merkezlerinin deregüle edilerek rekabete açılmasını; böylelikle de Avrupalı yolcuların hava trafik kontrol memurları tarafından “rehin” alınmasının önüne geçilmesini istedi.
1981 yılında ABD’de ne yapıldığını kısaca hatırlamakta fayda var:
Çalışma şartlarından ve maaşlarından memnun olmayan hava tarfik kontrolörleri greve gider. Ama çiçeği burnunda başkan Reagan, gençliğinde oynadığı kovboy filmleriyle meşhur birisi; yani şakaya gelmez.
Greve çıkan memurlara iki gün içinde işe dönmeleri yönünde çağrı yapılır. Toplam personelin ancak %10 kadarı işe döner. Geri kalan 11.345 memur greve devam eder.
Sonuç?
11.345 kişi işten çıkarılır. Hem de bir daha asla eski işlerine dönmemek üzere.
ABD’nin merkezî havalimanlarında trafik yarı yarıya azaltılır.
Ama böyle bir duruma karşı azar azar hazırlık yapmış olan Federal Havacılık Dairesi (FAA), kısa zamanda durumu toparlar ve askerî personelin yanı sıra istihdam edilen yeni personel ile yola devam edilir.
Ülkemizde de zaman zaman gündeme gelen hava trafik kontrol sistemiyle ilgili olarak geçen sene Temmuz ayında Erman Yerdelen (Doğuş Holding Medya Grubu Yönetim Kurulu Başkanı) tarafından da benzer bir teklifin yapıldığını, yani Türkiye’deki kontrol kulelerinin özelleştirilmesi gerektiği fikrinin ortaya atıldığını hatırlatmakta fayda var.