Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından 1990′larda derin bir depresyona giren Rusya, Vladimir Putin ile birlikte 2000′li yıllarda yeniden eski, ihtişamlı günlerini anımsatan bir görüntüye sahip oldu.
Tabii olarak, bir bakıma yeniden kurulmakta olan bir ulus devlet durumundaki Rusya için bayrak taşıyıcı havayolu şirketinin önemi çok büyüktü.
Bu yüzden sık uçan havayolu yolcularının arasında çok kötü bir üne sahip olan millî havayolu şirketi Aeroflot elden geçirildi; yeniden yapılandırıldı.
Filodaki eski Sovyet uçakları çıkarıldı, yerlerini Avrupalı Airbus’lar aldı. Hatta filoda 10 küsur Boeing 767 bile bulunuyor. (Yeni Airbus ve Boeing siparişleri de yolda)
Kurumsal imaj çağa uygun hale getirildi. Sık uçan yolcu programı “Aeroflot Bonus” geliştirildi.
Ve bugün okuduğum bir habere göre de Rus Hükûmeti, 2015 yılından sonra Aeroflot’u özelleştirmeyi düşünüyor.
Aslında Ruslar, özel olarak Aeroflot’u özelleştirmek gibi bir niyet içerisinde değiller.
Rusya Putin yönetiminde yeniden yapılanmaya çalışırken, ekonomisini ve sosyal yapısını gerektiği şekilde dönüştüremediğinden büyük oranda petrol ve doğalgaz gelirlerine bağımlı duruma düşmüştü.
2008 – 2009 küresel mâlî kriz sebebiyle hızla gerileyen petrol ve doğal gaz fiyatları, Rus ekonomisinin ciddi biçimde sarsılmasına yol açtı. Bu durumdan kurtulmak isteyen Rusya, elde ne var ne yoksa satmayı planlıyor.
60 milyar ABD Doları civarındaki pakette sadece Aeroflot yok. Petrol şirketi Rosneft, Rusya Demiryolları, Sberbank gibi şirketlerin hisselerinin bir bölümü satılarak son 10 yıl içerisinde ilk kez geçen sene açık veren ve önümüzdeki 5 yıl boyunca da açık vereceği tahmin edilen devlet bütçesi düze çıkarılmaya çalışılıyor.
Aeroflot için düşünülen tarih 2015 sonrası olduğuna göre, Rusya o tarihe kadar iktisadî şartlarını düzeltirse, bu kararını kuvvetle muhtemel gözden geçirecektir.