Özellikle petrol fiyatlarının arttığı dönemlerde alternatif enerji kaynakları tekrar tekrar kamuoyunun gündemine gelir.
Fiyatlar düşünce de unutulur.
Petrol fiyatları 2008 yılındaki 150 Dolarlık zirvesinin çok uzağında (87 USD) olunca, 4 – 5 sene öncesinin çok konuşulan biyolojik yakıt konusu da ikinci planda kalıyor.
Ancak biyolojik akaryakıt çalışmalarını sessiz bir biçimde sürdüren Lufthansa, önümüzdeki aylarda bir ilke imza atmaya hazırlanıyor.
Hatırlanacağı üzere bir çok havayolu şirketi uçaklarında deneme (veya gündeme gelme) amaçlı olarak biyolojik akaryakıt kullanmış ama iş onun ötesine geçmemişti.
Lufthansa, Nisan ayından itibaren, Frankfurt – Hamburg hattında işlettiği Airbus A321 uçaklarında %50 oranında biyolojik akaryakıt kullanacağını açıkladı.
Böylece hidrojene nebatî yağ ile kerosen kullanılarak üretilen akaryakıt, tarifeli seferlerden ilk kez kullanılıyor olacak.
Altı ay sürecek deneme süresi boyunca Lufthansa’nın bu iş için yaklaşık 9 milyon USD tutarında ek maliyeti olacak.
Zira biyo-yakıtın maliyeti, genel algının aksine kerosene nispeten üç – dört kat daha fazla.
Tabii işin ilk aşaması maliyetli olsa da karbon emisyonu konusunda Avrupa Birliği tarafından alınmış olan sert kararları ve bunun havayolu şirketlerine olan ilave maliyetlerini düşündüğümüzde, uzun vadede Lufthansa’nın belki de kâr edeceğini bile söyleyebiliriz.