Tunus, Mısır, Bahreyn derken halk hareketlerinin Libya’yı da etkisi altına alması, petrol fiyatlarının son iki yılın zirvesine tırmanmasına yol açtı.
Benzer karışıklıkların diğer Körfez ülkelerine de sıçrama ihtimalinin dillendirilmesi, petrol fiyatlarını iyice hareketlendirdi.
Libya, Afrika’daki en büyük petrol rezervine sahip ülke konumunda. Günlük petrol üretimi yaklaşık 1,6 milyon varil mertebesinde.
New York borsasında Nisan teslimatı petrolün varil fiyatı 95 Dolar’ı geçerken, Londra borsasında işlem gören BRENT petrolün fiyatı 105 Dolar’ı aştı.
Libya’daki karışıklıkların devam etmesi durumunda BRENT fiyatının 110 Dolar’ı geçerek hızla 120 Dolar seviyesine ulaşabileceği konuşuluyor.
2008 yılının yaz aylarındaki ortalama fiyatların yeniden gündeme gelmesi herkesin canını sıkmakta. Sırf bu yüzden ABD’nin mini bir resesyon daha yaşayabileceği dahi düşünülüyor.
Tabii petrol fiyatlarındaki artış, havayolu sektörünü doğrudan ilgilendiriyor. Dışsal şoklara en maruz sektörlerin başında gelen havayolu sektörü için petrol adeta can suyu manasına geliyor.
Akaryakıt giderlerinin toplam giderler içerisindeki payı network taşıyıcılarda %25 – %35, düşük maliyetli taşıyıcılarda ise %50 – %55 seviyelerinde gerçekleşiyor.
Bu durumun yansımalarının güne ilk başlayan Asya borsalarında görüldüğü söylenebilir.
Korean Air Lines’a ait hisseler %10 oranında değer kaybederken, Air China’da bu oran %7 civarında seyretmekte.
Avrupa ve ABD borsalarının günün ilerleyen saatlerinde açılmasıyla, bu trendin genele yayılabileceği de iddialar arasında.