Önümüzdeki aylarda IATA Genel Direktörlüğü görevini Cathay Pacific’in CEO’su Tony Tyler’a devredecek olan Giovanni Bisignani, geçtiğimiz ayın 23’ünde Tokyo’da yapılan bir toplantıda Japonya’ya ilginç tavsiyelerde bulundu.
Japonya’daki yabancı muhabirler kulübünde düzenlenen etkinlikte konuşan Bisignani, Japonya’nın;
Tokyo’da daha verimli bir havalimanı politikası geliştirmesi,
havayolu sektörünü şirketlerin rekabet edebilecekleri daha serbest bir hale getirmesi,
bioyakıt kullanımı da dahil olmak üzere, iklim değişikliği ile ilgili daha etkin bir yaklaşımda bulunması gerektiğinin altını çizdi.
Japonya’daki havayolu sektörünün iktisadî temellerini kaybettiğini iddia eden Bisignani, Japonya’nın en büyük ticarî ortağı Çin ile arasındaki haftalık uçuş frekansının 617 gibi bir hayli yüksek bir sayı olduğunu vurgulayarak, iki ülke arasındaki emek maliyetinin ise 1’e 10 gibi son derece orantısız bir noktada olduğunu belirtti.
Bisignani’ye göre Japonya’nın yeniden rekabetçi bir yapıya dönebilmesi için yapması gerekenler kısaca şöyle:
Tokyo’daki iki havalimanı, Narita ve Haneda’nın hem çok pahalı hem de çok maliyetli limanlar olduğu gerçeğinden yola çıkılarak, bu duruma acilen bir çözüm bulunması gerekiyor. Örnek: Tokyo’daki havalimanları Seul’deki Incheon’dan %75 daha pahalı iken, maliyetleri de Singapur Changi Havalimanı’nın iki katından fazla.
Son dönemde ABD, Kore, Singapur ve Malezya ile yapılan açık semalar anlaşmalarının çok faydalı olduğu açıkça görülmektedir. Bu yöndeki çabaların devam ettirilmesi ve ayrıca Haneda’nın uluslararası sefer saatlerinin serbestleştirilmesi ve Japan Airlines’ın (JAL) yeniden yapılanma hedeflerinin tutturulması, Japon havayolu sektörünün daha rekabetçi ve dolayısıyla daha verimli bir yapıya kavuşabilmesi açısından önemli.
Bioyakıt kullanımını teşvik etmek amacıyla hükûmetlerin malî ve hukukî altyapıyı sağlayarak bu tür yakıtların ticarî hale gelmesinin önünü açması gerekiyor. Özellikle yosun bazlı bioyakıt sanayiinin gelişmesi Japonya için bir çok bakımdan fayda sağlayabilir.
Bu noktada Avrupa Havayolları Birliği (AEA) Genel Sekreteri Ulrich Schulte-Strathaus’un geçtiğimiz Ocak ayında yapmış olduğu konuşmayı ve Qatar Airways CEO’su Ekber El Bekir’in vermiş olduğu cevabı hatırlamak yerinde olacaktır.
Not:
Japonya iç hatlarında 2009 yılında 88.4 milyon olan yolcu sayısının, 2014’te 102.2 milyona çıkması bekleniyor. Japonya, ABD (2014’te 671 milyon) ve Çin’den (2014’te 370 milyon) sonra en büyük iç hat pazarına sahip.
Japonya dış hatlarında 2009 yılında 53.5 milyon olan yolcu sayısının, 2014’te 71.6 milyona çıkması bekleniyor. Şu anda dünyada yedinci sırada olan Japonya’nın, 2014 yılında dokuzuncu sıraya ineceği tahmin ediliyor. Japonya’yı geçmesi beklenen ülkeler ise BAE (82.3 milyon) ve Çin (82.1 milyon).