Uzun yıllardır sürmekte olan karbon emisyonu tartışmalarında artık sona gelindi.
Gelecek yıldan itibaren havayolu şirketleri de Avrupa Birliği’nin karbon emisyonu sistemine dahil oluyor.
Havayolu sektörü, enerji santrallerinin ardından, karbon emisyonu sistemindeki en büyük ikinci grubu oluşturacak.
AB üyesi bir devlete tescilli olsun ya da olmasın, AB havalimanlarına sefer yapacak tüm havayolu şirketleri karbon emisyonu sisteminde yer almak zorunda.
AB tarafından her şirket için ayrılmış bir karbon emisyonu kotası bulunuyor. Bu kotanın üzerine çıkan şirketler ya ilave bir ücret ödeyecek, ya da kotasını tamamlamamış şirketlerden karbon emisyonu kotası satın alacak.
AB’nin 2012 yılında ticarî havayolu sektörü için tahsis ettiği karbon emisyonu kotası 213 milyon metrik ton. 2013’te bu rakam 208,5 milyona düşürülecek.
İşin en tuhaf yanı, karbon emisyonu kotası belirlenirken, şirketlerin 2004 – 2006 yılları arasında yapmış oldukları uçuşlar baz alınmış durumda.
Sektörün o yıllardan sonrasında da büyümeye devam ettiği gerçeği pek dikkate alınmamış. Toplam karbon emisyonu kotasının şirket bazındaki dağıtımı ise 2010 yılı performansına bakılarak yapılacak.
Havayolu şirketleri karbon emisyonu maliyetini yolculara yansıtma yoluna giderse, biletlerde AB içindeki uçuşlarda 2 – 7 Euro, transatlantik uçuşlarda ise 15 Euro’ya kadar fiyat artışı olabileceği belirtiliyor.
2012 yılı için tespit edilen kotanın 32 milyon ton mertebesinde aşılacağı ön görülüyor. Bu durum AB’nin kasasına ilave 508 milyon Euro girmesi anlamına geliyor.
Şirketlere tahsis edilen kotanın %82’si ücretsiz verilirken, %15’lik bölümü açık artırma yoluyla dağıtılacak. Geri kalan %3 ise, hızlı büyüyen veya sektöre yeni girmiş şirketlere ayrılacak.
AB’nin, havayolu şirketlerinden tahsil edeceği karbon emisyonu parası çok büyük meblağlara ulaşacak. Bu paranın hangi şekilde kullanılacağı ayrı bir merak konusu.
Not: Havayolu şirketlerinin ödemesi gereken miktar, herhangi bir uçuşun sadece AB hava sahasında gerçekleşen kısmına göre değil, söz konusu seferin tamamının uzunluğuna göre hesaplanacak.
Yani toplam mesafesi 8.000 Km civarında olan bir Pekin – Londra seferinin sadece 1.500 Km’lik bölümü AB hava sahasında icra edilirken, AB’nin karbon emisyonu sistemine göre yapılacak ödemede, 8.000 Km’lik toplam mesafe baz alınıyor.