Arkadan ışıklandırmalı, düşük çözünürlüklü bilgisayar ekranlarından metin okumak her zaman zor olmuştur.
Bu durum, özellikle internet ortamında pazarlama ve satış yapmak isteyen firmaların müşterilerine, metin yerine görselliğin ön plana çıktığı çalışmalarla ulaşmasının motivasyonu oluyor.
British Airways’in (BA) geçtiğimiz sene içerisinde “World Explorer” adı altında beta versiyonunu duyurduğu seyahat araştırma ve seçme ara yüzü geçtiğimiz günlerde “Tripseeker” adı altında hizmete sunuldu.
Tripseeker, havayolu şirketlerinin o bildiğimiz, artık klişe haline gelen uçuş seçim ara yüzlerinden çok farklı.
2006 yılında Google Earth üzerinde bir kampanya hazırlayan BA, bu kez de Google Maps ile çalışmış.
BA’in ana sayfasının tam ortasında yer alan Tripseeker banner’ı tıklandığında karşınıza, bir dünya haritası ve bunun üzerinde değişik seçimlerde bulunmanıza yarayan bir kumanda paneli çıkıyor.
Bu panel sayesinde gideceğiniz yer ile ilgili arama yaparken; bilet fiyatının en fazla ne kadar olacağı, hangi ay seyahat edileceği, seyahat edilecek yer alternatiflerindeki hava sıcaklığının en az ne kadar olmasının istendiği, havayolu şirketi, direkt/aktarmalı uçuşlar, kabin sınıfı ve hangi tip aktivitelerin tercih edildiği gibi bir çok farklı kriteri sorgu sistemine ekleyebilmek mümkün.
Bunun ardından tek yapılması gereken, gitmek istediğiniz yeri harita üzerinden seçmek.
“Harita çok küçük, şehirler üst üste geliyor, seçemiyorum” derseniz, Tripseeker’ın üst tarafındaki “Zoom by region” bölümünden, gitmek istediğiniz bölgenin haritasını seçmenizi tavsiye ediyorum.
Bu şekilde seçim yapmak çok daha kolay.
Arzu ettiğiniz kriterleri girip tıkladığınızda Tripseeker karşınıza yeni bir üst pencere getirecek. Bu pencerede üç farklı bilgi ve bir de seçim mönüsü yer alıyor.
Seçtiğiniz şehrin önümüzdeki bir yıllık döneme ait en düşük bilet fiyatı, yine aynı şehrin rehberi ve hava durumu ortalamalarını bu pencerede bulmak mümkün.
Ayrıca pencerenin üst tarafındaki mönüden kabin sınıfını değiştirme şansınız da var.
Tercih ettiğiniz tarih ve fiyata ait sütunu tıkladığınızda ise BA’in online bilet satış sayfasına yönlendiriliyorsunuz. Ve buradan bir bilet satın almak adeta çocuk oyuncağı.
Önümüzdeki dönemde, online uygulamalar konusunda lider olan KLM, Southwest, Jetblue gibi firmalardan da benzer açılımlar göreceğimizi tahmin ediyoruz.