Türkiye sivil havacılık camiasını aylardır meşgul eden konu nihayet açıklığa kavuştu ve 8 Nisan 2011’de yapılan yıllık genel kurulun ardından yapılan açıklamada, Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil’in görevinin başında olduğu belirtildi.
12 Haziran 2011 genel seçimlerinde milletvekili adayı olabilmek için görevinden ayrılacağı yönündeki iddialar gerçeğe dönüşmedi.
Bu vesileyle, 2003 yılında bu yana THY’de görev yapan Kotil’in daha şimdiden, hem Türk sivil havacılık hem de THY tarihine geçtiğini, bazı kısa bilgiler vererek vurgulamak gerekiyor.
Temel Kotil, 1956’da bir anonim ortaklık olarak yeniden yapılandırılan THY’nin tarihinde en uzun süre genel müdürlük yapan kişi olarak rekor kırdı. Bu rekor daha öncesinde Yusuf Bolayırlı’ya aitti.
Bolayırlı, 4 Ağustos 1997 tarihinde atandığı THY Genel Müdürlüğü makamında yaklaşık beş buçuk sene görev yaptıktan sonra 17 Şubat 2003 tarihinde emekli olmuştu.
Bolayırlı’dan bu görevi devralan Abdurrahman Gündoğdu ise iki senelik bir sürenin sonunda bayrağı Temel Kotil’e teslim etmişti.
2003 yılının Nisan ayında Genel Müdür (Teknik) Yardımcısı olarak THY’ye adım atan ve 18 Nisan 2005 tarihinde yapılan yıllık genel kurulun ardından Genel Müdür olan Temel Kotil, bugüne kadar neredeyse 6 yıl bu görevde kalarak son 55 yılın rekorunu kırmış oldu.
THY’nin, “Hava Yolları Devlet İşletme İdaresi” döneminden günümüze kadar geçen 78 yıllık tarihine baktığımızda ise genel müdürlük rekorunun, 1938 – 1946 tarihleri arasındaki yaklaşık 8 yıllık hizmet süresiyle, Em. Plt. Kur. Alb. Ferruh Şahinbaş’a ait olduğunu görüyoruz.
Yeniden Temel Kotil’e dönmek gerekirse; 2005 – 2011 döneminde tam 60 yurtdışı uçuş noktasının THY’nin uçuş ağına dahil olduğunu ve bu dönemde sadece Strasbourg hattının kapatıldığını söylememiz gerekiyor.
Önümüzdeki dönemde, açılan yurt dışı hat sayısının daha da artacağını eklemeye sanırım gerek yok.
Önceki rekorun sahibi Bolayırlı’nın genel müdürlüğü döneminde açılan yeni hat sayısı ise 17 olmuştu.
Bugüne kadarki Kotil döneminde THY’nin diğer istatistiklerinde de benzer dramatik büyüme rakamlarına rastlamak mümkün.
Yolcu sayısı 12 milyondan, 30 milyona çıkarken; elde edilen toplam gelir miktarı da 2,8 milyar TL’den neredeyse 8,5 milyar TL mertebesine yükseldi.
Aynı dönemde THY filosunun koltuk kapasitesi ise 12.109’dan 23.549’a ulaştı.
Havayolu 101 olarak kendisine hayırlı olsun diyor, kariyerinin devamında başarılar diliyoruz.