Bu ayki nostalji köşemizde, İstanbul Atatürk (Yeşilköy) Havalimanı’nın 1970’lerdeki genişletme çalışmalarına uzanıyoruz.
Eskiden 18-36 olarak tanımlanan ve havalimanının diğer pistinde (06-24) 2010 yılında yapılan bakım çalışmasının ardından adı 17-35 şeklinde değiştirilen kuzey-güney pistinin inşaatı, 1968 yılında başlamış ve 1971 yılının sonunda tamamlanmıştı.
O yıllarda, büyük bir kısmı iç hat olmak üzere yıllık 1,5-2 milyon civarında yolcu trafiğine sahip olan Yeşilköy Havalimanı’ndaki genişletme çalışmaları kapsamında, yeni bir pistin yanı sıra, her biri beş milyon yolcu/yıl kapasiteye sahip olacak dört adet yeni terminal binası yapılması planlanmıştı.
İnşaatına 1972 yılında başlanması hedeflenen ilk terminal binasının, 1975 yılında tamamlanması öngörülmekteydi.
Pistin tamamlandığı tarihlerde Milliyet Gazetesi’nde bu konuyla ilgili olarak çıkan bir haberdeki üç nokta özellikle dikkat çekiyor:
Bunlardan ilki, dünya genelindeki turist trafiği ile ilgili olarak yapılan tahmin.
Habere göre, turist trafiği 1980 yılına kadar yükselecek; o tarihten sonra ise düşüşe geçecekti.
Çok şükür ki böyle bir şey yaşanmadı.
İkinci olarak; Londra yakınlarındaki Essex’te, Heathrow’un yerini alacak modern bir havalimanının inşaatına başlandığı bilgisi yer alıyor.
Aradan geçen 40 küsur seneye rağmen Londra’da Heathrow’un yerini alacak yeni bir havalimanı inşa edilemedi. (Essex’te, Stansted Havalimanı inşa edildi ama Heathrow’a rakip olmaktan veya onun yerini almaktan çok uzak kaldı)
Ve sonuncusu; Yeşilköy Havalimanı’na yapılacak yeni terminallerin şehir içi trafik bağlantısını rahatlatmak amacıyla, Sirkeci-Halkalı arasındaki banliyö tren hattına bir ilave yapılarak, yolcuların doğrudan yeni terminalin altına ulaşması sağlanacaktı.
İlk ikisi bir yana, keşke üçüncü nokta gerçekleşmiş olsaydı diyoruz.
Anlaşılan o ki, Türkiye’nin o günlerde içerisinde bulunduğu zorlu iktisadî şartlar, Yeşilköy Havalimanı’nın genişletilmesi işini de akamete uğratmış ve demiryolu bağlantısı bir yana, terminaller dahi tamamlanamamıştı.
Yukarıda değindiğimiz dört adet terminal binasından sadece biri inşa edilebilmişti.
Bu terminal, açıldığı ilk yıllarda dış hatlar için kullanılmış; yeni dış hat terminalinin hizmete girdiği 2000 yılından sonra iç hat uçuşlarına ev sahipliği yapmıştır.