Ülkemizde ABD devletinin borç tavan limitinin yükseltilip yükseltilmeyeceği kadar dikkat çekmese de, ABD Kongresi’nin Amerikan Sivil Havacılık Dairesi’nin (FAA) ihtiyaç duyduğu ilave mâlî kaynak talebi hususunda bir anlaşmaya varamaması, milyarlarca dolarlık havalimanı projelerinin durmasına ve 70.000’den fazla kişinin işten çıkarılmasına yol açtı.
Kongre’nin Temsilciler Meclisi üyelerince hazırlanan yasa tasarısı, senatörler tarafından onaylanmayınca, FAA’in projeleri durdurulmak zorunda kalındı.
FAA tarafından ülke genelindeki 243 havalimanında, toplam değeri 11 milyar USD mertebesinde olan inşaat projeleri askıya alındı.
İlave mâlî kaynak izin süresinin dolduğu 22 Temmuz’dan bugüne 70.000’den fazla kişi işten çıkarılırken, havalimanı güvenliğinden sorumlu onlarca müfettişin de maaş almadan çalışmaya devam ettiği belirtiliyor.
Özellikle mâlî açıdan FAA’e bir hayli bağımlı olan küçük havalimanlarının büyük zorluklarla karşı karşıya olduğu gelen haberler arasında.
İşin enteresan tarafı, bu işten -şimdilik- kârlı çıkanlar, havayolu şirketleri oldu.
Altyapı bütçesine destek amacıyla biletlerin toplam ücreti içinde bulunan vergiler, son 12 gündür fiilen FAA’in kasasına gitmiyor.
Ancak havayolu şirketleri bilet fiyatlarında bir değişiklik yapmadığından, yolculardan tahsil edilen söz konusu miktar, şirketlerde kalıyor.
ABD Kongresi yakında tatile girerek Eylül ayına kadar çalışmayacak. Söz konusu kanun hakkında önümüzdeki bir kaç gün içerisinde bir uzlaşmaya varılamaması durumunda, o tarihe kadar havayolu şirketlerinin elde edeceği hiç hesapta olmayan bu gelir miktarının 1 milyar USD mertebesine ulaşması bekleniyor.
İnanılması gerçekten çok güç durum! ABD’nin işine akıl sır ermiyor. 🙂