Lufthansa’nın artık kesin olarak gözden çıkardığı belli olan bmi’ın satışı nasıl olacak?
Acaba şirket bölünerek mi satılacak, yoksa yoluna bir bütün olarak devam etmeyi başarabilecek mi?
Mevcut iş modeline göre bmi’ın üç farklı parçadan oluştuğu söylenebilir:
- Avrupa, Afrika ve Ortadoğu pazarlarında faaliyet gösteren klasik bir havayolu şirketi,
- Britanya pazarını hedefleyen bölgesel operasyon,
- “bmi baby” adındaki düşük maliyetli taşıyıcı bölümü.
British Airways gibi büyük taşıyıcıların, özellikle Heathrow slotlarını elde edebilmek için bmi’ın birinci bölümüyle ilgilendikleri görülürken, bmi baby’ye ancak İngiltere merkezli diğer düşük maliyetli taşıyıcıların tâlip oldukları iddia ediliyor.
Flybe adlı şirketin bu konuda en makul alıcı olacağı söyleniyor.
Böylece Flybe, borçlarını yüklenmek şartıyla bmi baby’yi bedavaya devralırken, Heathrow slotlarının 600 – 700 milyon USD değerinde olduğu hesaplanan ana şirketi de British Airways veya bir başka aktör satın alabilir.
Etihad Airways’in, Virgin Atlantic veya Aer Lingus ile ortak bir biçimde bmi’a teklif verme niyetinde olduğunu hemen hatırlayalım.
Zarar etmesine rağmen bmi’ı çok değerli kılan ve bir çok dev şirketi peşinden sürükleyen Heathrow slotlarının ne manaya geldiğini anlamak için, Continental Airlines’ın 2008 yılında dört çift slot için 209 milyon USD ödediğini belirtmem yeterli olacaktır.
Heathrow’daki slotların şu anda %43’ü British Airways’e ve %9’u bmi’a ait durumda.
British Airways’in payı yüksek görünebilir. Ancak Avrupa’nın diğer devlerinin kendi hub’larındaki slot oranlarıyla mukayese edince, %43 rakamı düşük kalıyor.
Lufthansa, Frankfurt’ta %66, Air France Paris Charles de Gaulle’de %59 ve KLM Amsterdam Schiphol’de %57 oranında slota sahip.
not: Yılda ortalama 10 milyon civarında yolcu taşıyan ve 2010 yılını 145 milyon Euro zararla kapatan bmi’ın, bu yıl daha kötü bir performans göstereceği tahmin ediliyor. Şirket bu yılın ilk yarısında 120 milyon Euro zarar etmişti.