Geçen yılın Temmuz ayında ilk açıklama yapıldığında, bu gelişmeyi önceden bilenler dışındaki herkes için çok büyük bir sürpriz olmuştu.
Yoluna uzun bir müddet düşük maliyetli taşıyıcı iş modeliyle devam eden ve son yıllarda “melez” bir yapıya evrilerek, mevcut iş modelini network taşıyıcı iş modeliyle birleştiren airberlin, bir ilke imza atarak, bir havayolu ittifakına, oneworld’e üye olacağını açıklamıştı.
British Airways’in sponsorluğunda oneworld’e giriş çalışmaları devam eden airberlin, ittifaka üye oluşuyla ilgili olarak geçtiğimiz günlerde büyük bir iletişim kampanyası başlattı:
Departure 2012
Almanya’daki havalimanlarını posterlerle donatan şirket, slogan olarak “airberlin and oneworld take off for a shared future” cümlesini tercih etmiş.
Bu iletişim kampanyası ile, airberlin’in oneworld üyeliği konusunda yolcular nezdinde genel bir farkındalık oluşması amaçlanıyor.
2012 yılındaki üyelikle birlikte oneworld’ün halihazırdaki geniş uçuş ağına katılacak airberlin daha şimdiden ittifak üyesi bir çok şirketle yapmış olduğu code-share anlaşmalarıyla geleceğe dönük hazırlıklarını hızla sürdürmekte.
American Airlines, British Airways, Finnair, Iberia, Malév, S7 ve Royal Jordanian, airberlin’in code-share anlaşması yaptığı oneworld üyeleri.
airberlin’in üyeliği ile birlikte oneworld, Star Alliance’ın kalesi durumundaki Almanya’da bir hayli güçlü bir köprübaşına sahip hale gelecek.
Tabii bu vesileyle, airberlin’in en büyük hissedarının, Pegasus’un da sahibi durumundaki Esas Holding olduğunu, yakın geçmişte Pegasus’la airberlin arasında da code-share anlaşması yapıldığını ve 2 Kasım 2011 tarihinden itibaren Air Berlin Turkey markası altında Antalya ile Almanya’nın 14 noktasına sefer başlatıldığını anımsamakta fayda var.