Dün yayımladığımız makalede, Qatar Airways’in sürdürmekte olduğu genişleme politikasının ayrıntılarına bakmıştık.
Bugün de yine Qatar Airways’e uzanıyoruz ve geçen hafta içerisinde şirketin CEO’su Akbar al Baker ile yapılan röportajı ele alıyoruz.
Bu sene 13 – 17 Kasım 2011 tarihleri arasında misafirlerini ağırlayan Dubai Airshow, hatırlanacağı üzere bir çok büyük siparişe sahne olmuştu.
Emirates’in verdiği 50 adetlik Boeing 777 siparişinin yanı sıra AtlasJet’in ’10 + 5′ adetlik Bombardier CS300, Kuveytli kiralama şirketi Alafco’nun 50 adetlik Airbus A320neo ve Qatar Airways’in ’50 + 30′ adetlik (liste fiyatı 4,6 milyar USD + 2,8 milyar USD) Airbus A320neo ve beş adet adet Airbus A380 siparişi, dikkatleri çekmişti.
Hiç kuşkusuz en fazla ön plana çıkan, Qatar Airways’in siparişi olmuştu.
Özellikle de siparişle ilgili yapılması planlanan basın toplantısının son anda iptal edilmesi ve al Baker’in açıklamaları, Dubai Airshow’a damgasını vurmuştu.
Bundan çok kısa bir süre sonra gelen haberle ise iş tatlıya bağlanmış, taraflar uzlaşmıştı.
Günün sözü, al Baker’den gelmişti:
“Airbus, uçak üretimini öğrenmeye devam ediyor. Siparişle ilgili açıklamayı iptal ettik. Şu anda bir çıkmazdayız. Bunu aşabilirsek, ne âlâ. Aksi takdirde, güle güle!”
Ama neticede yukarıda belirttiğim sipariş gerçekleşmiş ve Qatar Airways, Airbus A320neo’yu uçuracak ilk müşteri olma hakkını kazanmıştı. Bu uçağa sipariş veren ilk şirket olmadığı halde…
Bölgedeki diğer rakipleri gibi, Qatar Airways’in de en önemli özelliği ve bir bakıma handikabı, bir iç hat pazarının olmayışı.
Bu yüzden, şirketin 2010 yılında şirketin taşıdığı 12,4 milyon yolcunun tamamı dış hatlarda seyahat eden kişiler.
Ve bunların da çok büyük bir bölümü, dünyayı Doğu – Batı ekseninde kat edenlerden oluşuyor. Emirates için de durum aynı. Taşıdığı 31 milyon yolcunun tamamı dış hatlarda.
Qatar Airways’in yolcularının %80’inin transit seyahati tercih edenler olduğu tahmin ediliyor.
Özellikle Emirates’e karşı adeta bir hayat mücadelesi vermekte olan Qatar Airways büyümesine devam ediyor.
Bakalım önümüzdeki yıllarda, bölgedeki en kuvvetli rakibi Emirates’e göre durumu ne olacak?
Dünya seyahat pazarı, bu şirketlerin muazzam uçak siparişlerine ve pazara arz edecekleri bol miktarda kapasiteye yetecek kadar transit yolcu üretmeye devam edebilecek mi?