Hatırlanacağı üzere 19 Aralık 2009 tarihinden itibaren Sırbistan, Karadağ ve Makedonya vatandaşları, AB ülkelerine vize almadan seyahat etme hakkına kavuşmuşlardı.
O dönemde Malev, Tarom, Ryanair ve Wizz Air gibi bir çok şirket Belgrad’a yeni seferler düzenlemeye başlamıştı.
Vizesiz dönemin başlamasını takiben Belgrad Havalimanı’nda gerçekleşen yolcu trafiği artışının %20 seviyelerinde olduğu iddia edilmişti.
Konuyu yerinde araştırmak amacıyla Havayolu 101 ekibi olarak 2010 yılının Mart ayında Belgrad’ı ziyaret etmiş, havalimanını yerinde görmüştük.
2009-2010 döneminin ilk üç ayını mukayese ettiğimizde, AB vizesinin kaldırılmış olmasının, o an itibarıyla çok fazla bir etkisi olmadığı kanaatine varmıştık.
Ancak o yılın sonlarına doğru Wizz Air’in 13. merkezi olarak bir adet Airbus A320 tipi uçağı Belgrad’a konuşlandırması ve Nikola Tesla Havalimanı’nın bu sayede beş yeni uçuş noktası ile tanışması, belki de bir dönüm noktası olarak değerlendirilebilir.
Sırbistan’ın zor günler geçiren bayrak taşıyıcı şirketi JAT Airways Belgrad’ta, yani hub’ında arz ettiği kapasiteyi kısarken, bu boşluk Wizz Air tarafından fazlasıyla doldurulmuş durumda.
Lufthansa Group’un toplamda %10’luk bir ilavede bulunması ve Dubaili düşük maliyetli taşıyıcı flydubai’nin de geçen ay içerisinde seferlere başlamasıyla birlikte, 2010 yılını %13’lük bir yolcu artışı ile kapatan Nikola Tesla Havalimanı’nda, 2011 yılının ilk 10 ayındaki yolcu sayısı artış oranı %16’ya ulaştı.
Görünen o ki, ev sahibi havayolu şirketinin içinde bulunduğu zor duruma rağmen, vizelerin kaldırılması havayolu trafiğine yaramış durumda.
Bu noktada, Havayolu 101 olarak vize uygulamalarının kaldırılmasıyla ilgili iddiamızı tekrar ediyoruz.
Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki vizelerin kaldırılması, Türkiye ile söz konusu birliğin üye ülkeleri arasındaki hava trafiğine hissedilir derecede katkı yapacaktır.