Gündem bedelli askerlik ve şike yasalarına kilitlendiğinden, bu yasalarla aynı tarihte Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren üç ayrı havacılık anlaşması gözden kaçtı.
4 Mart 2010 tarihinde Yeni Zelanda, 28 Nisan 2010 tarihinde Avustralya ve 12 Mayıs 2010 tarihinde Rusya ile imzalanan hava ulaştırma anlaşmaları (HUA), ilgili kanunların kabulüyle, 15 Aralık 2011 tarihi itibarıyla yürür hale geldi.
Bu anlaşmalar ile; Türkiye ile söz konusu ülkeler arasında gelişmekte olan ilişkilere katkıda bulunmak amacıyla karşılıklı hava seferlerinin yapılması ön görülüyor.
Ayrıca bu yolla, ülkeler arasındaki ekonomi, kültür ve turizm alanlarındaki işbirliğinin daha ileri bir düzeye taşınması amaçlanıyor.
Rusya ile devreye giren HUA ile Yeni Zelanda ve Avustralya HUA arasında serbestlik açısından belirgin bir fark bulunuyor.
Rusya ile yapılan anlaşmada; hareket noktaları, ara noktalar, varış noktaları ve ileri noktalar ya tek tek belirtilmiş ya da akit tarafların havacılık otoritelerinin ileride yapacakları görüşmeler sonucunda alınacak kararlara bağlanmış durumda.
Yeni Zelanda ve Avustralya ile yapılan anlaşmalarda ise söz konusu uçuş noktaları “herhangi bir nokta” şeklindeki ifade ile tamamen serbest bırakılmış.
Hatırlanacağı üzere, dünya genelindeki en liberal düzenlemelere sahip havayolu sektörleri, Yeni Zelanda ve Avustralya’da bulunuyor. Bu iki ülke arasında ayrıca, Avrupa Birliği iç hat pazarına benzer biçimde bir “Ortak Havacılık Pazarı” anlaşması mevcut.
Böylece Türkiye ile Avustralya arasında uzun zamandır konuşulagelen uçak seferlerinin önünde hiç bir engel kalmamış oldu.
Havayolu 101 yönetimi olarak, bu anlaşmanın her iki ülkeye de hayırlı olmasını temenni ediyoruz.
Not: Rusya Federasyonu ile yapılan anlaşmanın devreye girmesiyle birlikte, 29 Ağustos 1967 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti ile Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği arasında imzalanmış bulunan hava ulaştırma anlaşması da yürürlükten kalkmış oldu.