Güneydoğu Asya gezimizde, televizyonda dikkatimi özellikle, Singapore Airlines’ın geçtiğimiz sene başlattığı kampanya dahilinde hazırlayıp gösterime soktuğu reklam filmi çekti.
Aslında reklam, dünya genelinde faaliyet gösteren network taşıyıcılar için artık bir klişe haline gelmiş olan “küresellik” ve “yardımseverlik” temasını işliyor.
Film ABD, Hindistan, Çin gibi ülkelerde çekilen görüntülerin başarılı bir kolaj çalışması durumunda.
Bizim bu reklamda asıl vurgulamak istediğimiz ve “dikkat çekici” olarak tanımladığım nokta, “Singapore Girl” (Singapur Kızı) adı altında artık pazarlama ve marka yönetimi tarihine geçmiş olan imge.
Zira reklam başlar başlamaz, ekibimizdeki herkes Singapur Kızı’nı fark ederek bunun bir Singapore Airlines reklamı olduğunu söyleyiverdi.
Şirketin kurulduğu 1972 yılından bu yana, “Sarong Kebaya” adı verilen üniformayı giyen kabin memurları, 40 seneyi bulan bir süredir Singapore Airlines’ın yolcularıyla ve tüm kamuoyuyla temas eden son derece önemli bir pazarlama ve marka yönetimi aracı konumunda.
Zaman içerisinde, Madame Tussaud müzesine bir mum heykeli konulacak kadar ünlü hale gelen Singapur Kızı olabilmek için çok zorlu aşamalardan geçmek gerekiyor.
İş tabii ki bununla bitmiyor.
Bir Singapore Airlines kabin memuru olarak kalabilmek için de son derece disiplinli bir hayat tarzını sürdürmek gerekiyor.
Mükemmel hizmet kalitesini, olabildiğince düşük bir maliyet yapısıyla başarmaya çalışan Singapore Airlines, kabin memurlarının eğitimine bir hayli önem veriyor.
Ve görünen o ki Singapore Airlines, 40 yıldır devam ettirdiği bu başarılı pazarlama ve marka yönetimi uygulamasının karşılığını alıyor.