Türkiye’de havacılıkla ilgili en fazla kafa karışıklığına yol açan konulardan bir tanesi, DHMİ’nin “havalimanı – havaalanı” ayrımını kaldırmasıyla son buluyor.
Dikkatimi 2009 yılında çeken bu ayrım, DHMİ tarafından yakın bir geçmişte hazırlanan havacılık terimleri sözlüğü ile iyice net ve kesin hale getirilmişti.
Bu sözlüğe göre bu iki kelimenin tanımı şöyleydi:
Havaalanı: Bütünü ya da bir bölümü içinde hava araçlarının; iniş, kalkış ve yer hareketlerini gerçekleştirebilmeleri için karada veya suda oluşturulmuş, (bina, tesis ve teçhizatla donatılmış) tanımlanmış saha.
Havalimanı: Uluslararası hava trafiği, geliş ve gidişlerine hizmet vermek amacıyla tesis edilmiş olup, gümrük, göçmenlik, halk sağlığı, hayvan ve bitki karantina işlemleri ve benzeri işlemlerin bünyesinde vakit kaybedilmeksizin yürütüldüğü havaalanıdır.
DHMİ’nin web sitesinde geçtiğimiz Cuma günü (24 Şubat 2012) yayımlanan bir açıklamayla, “isim karışıklığına yol açtığı” gerekçesiyle bu ayrımın kaldırıldığı açıklandı.
Bundan böyle Türkiye’deki tüm hava meydanları, “havalimanı” adıyla anılacak.
DHMİ’den yapılan açıklamanın tam metni şu şekilde:
Kuruluşumuz işletiminde bulunan 43 havaalanının 12 tanesi havalimanı, 31 tanesi ise havaalanı olarak isimlendirilmekte ve bu durum isim karışıklığına neden olmaktaydı.
Devlet Hava Meydanları İşletmesi Yönetim Kurulu, 18.02.2012 tarihli toplantısında almış olduğu kararla havalimanı/havaalanı karışıklığına bir son verdi.
DHMİ Genel Müdürlüğü işletimindeki tüm havaalanlarının teşkilat yapılarında değişiklik yapılmaksızın, bundan sonra 31 havaalanının ismi “Havalimanı (Airport)” olarak değiştirildi. (Örnek: Kars Havalimanı, Çanakkale Havalimanı)
Alınan karar doğrultusunda terminal içi ve terminal dışı tüm kullanımlarda “Havaalanı” ibaresinin kaldırılıp yerine “Havalimanı” yazılması için gerekli tüm çalışmalar başlatıldı.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
DHMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ