Sahip olduğu yeniliklerle, yolcu uçağı üretiminin şu an itibarıyla tartışmasız en inovatif temsilcisi durumundaki Boeing 787 Dreamliner, üç yılı aşkın bir gecikmenin ardından geçtiğimiz yılın Ekim ayında Japon ANA firması ile resmen hizmete girmişti.
Boeing firması, 787’nin üretim süreci boyunca yaşadığı aksaklıklar yetmezmiş gibi bir de geciken teslimatlar sebebiyle sorun yaşamaya devam ediyor.
Özellikle filo genişleme planlarını verdikleri Boeing 787 siparişlerine göre şekillendirmiş olan havayolu şirketlerinin, Dreamliner’ın geciken teslimatları sebebiyle menfî yönde etkilendiği ve bunun karşılığında Boeing’den tazminat talep ettikleri bilinen bir gerçek.
Hindistan’ın bayrak taşıyıcı şirketi Air India, bundan bir kaç gün önce 12 Mart’ta, Air India renkleriyle Yeni Delhi Indira Gandhi Uluslararası Havalimanı’nı ilk kez ziyaret eden Boeing 787 için toplamda 27 adet sipariş vermişti.
Tam da bu sıralarda Hindistan Sivil Havacılık Bakanı Prashant Sukul tarafından yapılan bir açıklama ortalığı karıştırdı.
Sukul, Boeing ile yapılan müzakereler neticesinde varılan uzlaşma kapsamında, 500 milyon USD civarında bir tutarın kendilerine iade edileceğini söyledi.
Boeing firması bu iddiayı en üst düzeyde tekzip ederek, “yaptıkları anlaşmalar hakkında yorumda bulunmadıklarını ancak kimseye de 500 milyon USD’lik bir çek kesmediklerini” belirtti.
Bu noktada Hindistan tarafının yaptığı açıklamanın gerçekliği büyük önem taşıyor.
Zira Boeing 787 için şimdiye kadar 800’den fazla sipariş verilmiş durumda.
27 uçak için 500 milyon USD tazminat ödenmesi demek, Boeing’in müşterilerine, milyarlarca USD geri ödeme yapması manasına geliyor.
Teslimatta yaşanabilecek gecikmeler için uçak üreticisi firmaların müşterileri için telafi edici bir takım jestlerde bulunması tabii olmakla birlikte, Air India özelindeki bu iddia, doğrusu bana pek muhtemel gelmiyor.