Havayolu sektörünün Mart ayındaki performansı, IATA tarafından açıklandı.
Geçtiğimiz yılın aynı ayına göre sektör genelinde sağlanan ücretli yolcu kilometre miktarı %7.6 oranında artarken, hava kargo sektörünün ürettiği ücretli ton kilometre rakamında bu oran ancak %0.3 mertebesinde gerçekleşti.
2011 yılının Mart ayının, Japonya’da meydana gelen tsunami felaketi ve Arap ülkelerini etkisi altına alan isyan dalgası sebebiyle zayıf geçtiği düşünüldüğünde, bu yılın Mart ayında görülen artışın aslında o kadar da yüksek olmadığı sonucuna varılabilir.
IATA, bu durum hesaba katıldığında, gerçek büyümenin %5.5 civarında olacağını belirtiyor.
Kargo işiyle ilgili mukayeselerde ise Çin Yeni Yılı tatilini hesaba katmak gerekiyor.
Zira tarihi, Gregoryen takvime göre her yılın Ocak ve Şubat aylarında sürekli değişiklik arz eden Çin yılbaşı tatili, havayolu sektörünün en canlı bölgesi olan Asya-Pasifik’i derinden etkiliyor.
Sektörün ilk üç aylık performansına bakıldığında ise, yolcu trafiğinde elde edilen %7.4 oranındaki artışa karşın, kargo trafiğinin %0.7 oranında gerilediğini görülüyor.
Yolcu doluluk oranları %75-80 aralığında seyrediyor.
Geçtiğimiz yıla nispeten arz edilen kapasite artışının, yolcu talebin gerisinde gerçekleşmesi, doluluk oranlarının pozitif yönde seyretmesini sağlıyor.
Havayolu sektörünün tabiatında var olan iş döngüleri, şirketleri, ekonomik krizlere karşı adeta şerbetlemiş durumda.
Arz edilen kapasite miktarının etkin bir biçimde yönetilmesi, muhtemel kayıpları en aza indirgiyor.
Bu duruma en güzel örnek, Avrupalı taşıyıcıların performansında gizli.
Uzun zamandır iktisadî sorunlarla haşır neşir olan Avrupa’da uluslararası uçuşlarda ücretli yolcu kilometre artışı %8.8’e ulaşırken, kapasite artışının %4.1 mertebesinde sınırlanması sayesinde, yolcu doluluk oranı %78.5 gibi Mart ayı için yüksek sayılabilecek bir seviyeye yükselmiş durumda.
Avrupa’nın iç hat uçuşlarındaki doluluk oranı ise %76.4 mertebesinde.
Anlaşılan o ki, önümüzdeki dönemde de havayolu sektörü, bir yandan kendi iç rekabeti, diğer yandan da akaryakıt fiyatları ve ilave vergiler gibi dışsal şoklarla mücadele etmeye devam edecek.
Hem kargo hem de yolcu trafiği açısından Asya-Pasifik bölgesinin liderliği, belirleyici özelliğini koruyacak.