Singapur’un dünyaca meşhur havalimanı Changi‘nin kargo taşıma performansındaki düşüş, yeni bir küresel krizin habercisi olabilir mi?
2011 yılında taşımış olduğu 1.9 milyon tonluk kargo miktarıyla Hong Kong Chek Lap Kok (HKG), Shanghai Pudong (PVG), Seoul Incheon (ICN) ve Tokyo Narita (NRT) havalimanlarının ardından Asya’nın en büyük beşinci yük aktarma merkezi olan Changi; Asya, Avrupa ve Avustralya arasındaki yük taşımacılığı işinde çok stratejik bir aktarma noktası konumunda bulunuyor.
Çin’de 26 ve Hindistan’da 11 noktaya doğrudan bağlantısı bulunan Changi, bu özelliği sayesinde Güneydoğu Asya’nın, Çin ve Hindistan’la bağlantısı en kuvvetli meydanı ünvanını taşıyor.
Toplamda ise Changi Havalimanı üzerinden 100 farklı havayolu şirketi ile 60 ülkede, 220 şehre doğrudan seyahat etmek mümkün.
Changi Havalimanı Nisan 2012 Sonuçları
Havalimanı yönetiminden yapılan açıklamaya göre, Nisan ayı içerisindeki yolcu sayısı önceki yılın aynı dönemine nispeten %12.7 oranında artarak 4.2 milyon seviyesine ulaştı.
Yolcu sayısındaki bu artışa karşın, limanda işlem gören kargo miktarı, %4.9 oranında azalarak 148.000 ton mertebesine geriledi.
Mart ayındaki %1.8’lik gerilemenin ardından, Nisan ayındaki bu performans, kargo işindeki kötü gidişin yükselen bir oranda devam ettiğini gösteriyor.
Hava kargoda dünya lideri olan Hong Kong Chek Lap Kok Havalimanı ve dolayısıyla Cathay Pacific’in kargo taşıma miktarındaki düşüşle, Changi’deki gidişat bir arada değerlendirildiğinde, akıllara ister istemez yeni bir küresel ekonomik kriz ihtimali geliyor.
Ancak gerek bu yazımızda bahsettiğimiz ve gerekse dünyanın önde gelen diğer bazı havalimanlarının yolcu sayısındaki müspet performansını göz önünde tuttuğumuzda, tam tersi bir durumla karşı karşıya kalıyoruz.
Hava kargo işindeki gerileme gerçekten bir ekonomik yavaşlamayı mı işaret ediyor, yoksa uluslararası ticaretin baş aktörlerinin, nispeten daha pahalı olan havayolu yerine yavaş ama daha ucuz bir yöntem olan deniz yolunu mu tercih ettiklerini gösteriyor?