Petrol fiyatları 2011 yılında nominal açıdan tüm zamanların rekorunu kırarak, 107 USD mertebesinde bir ortalama değere ulaşmıştı.
Özellikle 2005 yılı ve sonrasında, havayolu şirketlerinin omuzlarındaki akaryakıt maliyeti yükü hızla artmış, 2011 yılında bu durum zirve yapmıştı.
Tabii bu artışın ceremesini yine yolcular ödemek zorunda kalmış; dünya genelinde bir çok havayolu şirketi, uçak bileti fiyatının artık vazgeçilmez ögesi durumuna gelen akaryakıt harcı kalemine zam yapmıştı.
USD bazında 2012’ye de hızlı bir başlangıç yapan petrol, neyse ki, Euro/USD paritesindeki değişime paralel bir biçimde, özellikle son bir kaç hafta içerisinde değer kaybetmekte.
Havayolu 101’in kriter aldığı verilere göre, Mart ayında 118 USD’lik bir ortalama yakalayan petrol fiyatı, geçtiğimiz yılın Nisan ayında ulaşılan 116 USD’lik ortalamayı da geride bırakmıştı.
Mayıs ayının ilk 25 günü için ise bu değer 105 USD civarında seyrediyor.
Yani yaklaşık %11’lik bir gerileme söz konusu.
Petrol fiyatlarının düşmesi, havayolu şirketleri için sevindirici bir gelişme.
Pek iyi; bu durum petrolün arz/talep dengesindeki bir değişimden mi kaynaklanıyor, yoksa fiyatların gelmiş olduğu nokta tamamen Euro/USD paritesinin sebep olduğu bir illüzyon mu?
Mart ayının başına döndüğümüzde, Euro/USD paritesinin yaklaşık 1,35 mertebesinde olduğunu görüyoruz.
26 Mayıs’ta ise parite, neredeyse 1,25’e gerilemiş durumda.
Paritedeki bu hareket, %7,5’luk bir değişim manasına geliyor.
Özet olarak diyebiliriz ki, petrol fiyatlarında son haftalarda yaşanan gerileme büyük oranda Euro/USD paritesindeki düşüşten kaynaklanıyor.
Gelirleri ağırlıklı olarak USD bazında olan havayolu şirketleri (ABD) bu durumdan kârlı çıkarken, Euro ile iş yapanlar (Avrupa Birliği) o kadar da şanslı değil.
Yunanistan’da ekonomik ve siyasi istikrarın bir türlü sağlanamamasından menfî yönde etkilenen Avrupa Birliği ve onun para birimi Euro, önümüzdeki aylarda da gündemin ön sıralarındaki yerini koruyacak gibi görünüyor.
Not: Havayolu 101′in yapmış olduğu çalışmalarda, “Dated Brent, West Texas Intermediate ve Dubai Fateh” petrol fiyatlarının basit ortalaması kriter alınmaktadır.
Kaynak: IndexMundi