McDonnell Douglas MD-12, McDonnell Douglas firması tarafından 1990’lı başlarında hayata geçirilmeye çalışılan ama sonu hüsranla biten bir süper-jumbo uçak üretme girişimidir.
Havayolu 101’in bu ayki tarih bölümünde, 20 sene öncesine uzanıyoruz.
ICAO tarafından çıkarılan aylık kurumsal derginin Haziran 1992 sayısında yer alan bir reklam, hem gülümsememize hem de içimizde bir burukluk oluşmasına yol açtı.
Yan tarafta görülen o reklamda dünya üzerindeki kıtalar iki farklı şekilde yerleştirilerek, yeni üretilmesi planlanan MD-12’nin, uzakları yakın edeceğine vurgu yapılmış.
Çalışmada ayrıca, ticarî havacılığın dünyayı birbirine yakınlaştırma konusunda o ana kadar daha ileri gitmemiş olduğu belirtilmiş.
Ve yeni MD-12 ile birlikte yaşlı gezegenimizin çok daha küçük bir yer haline geleceği iddia edilmiş.
MD-12’nin o an için en uzun menzilli tayyare ünvanını alacağı, en fazla yükü taşıyacağı ve seyahat başı maliyet açısından en tasarruflu uçak olacağı da yine reklamda ön plana çıkarılan noktalardan.
McDonnell Douglas MD-12 Nasıl Bir Uçak Olacaktı?
Günümüzden bakıldığında, McDonnell Douglas MD-12’nin özellikle Airbus A380’e benzediği söylenebilir.
Projenin ilk aşamasında üç motorlu olarak tasarlanan bu dev jumbo-jet, daha sonra dört motorlu hale getirilmişti.
A380 gibi çift katlı olarak üretilmesi planlanan MD-12’nin; MD-12 HC (Yüksek Kapasite), MD-12 LR (Uzun Menzil), MD-12 ST (Uzun Gövde) ve MD-12 Twin (Çift Motorlu) olmak üzere dört farklı versiyonu bulunacaktı.
Dört adet General Electric CF6-80C2 motorla kuvvetlendirilecek MD-12, üç sınıflı kabin düzeninde 430 yolcuya ev sahipliği yapabilecekti.
Standart versiyonu 63 metre uzunluk ve 65 metre kanat açıklığında olacak uçak, 1050 Km/s maksimum hıza ve 14.825 Km menzile ulaşabilecekti.
Boeing 747’den daha büyük bir hacme sahip biçimde hazırlanan MD-12, Nisan 1992’de resmen duyurulmuştu.
İlk test uçuşu için 1995 yılının sonları, ilk teslimat için de 1997 yılı tespit edilmişti.
Ancak evdeki hesap çarşıya uymadı ve iddialı pazarlama kampanyasına ve dönemin havacılık medyasındaki heyecanlı ve lehte yorumlara karşın MD-12, tek bir sipariş dahi alamayarak, daha geliştirme aşamasındayken; ait olacağı göklere kavuşamadan sektöre veda etmek zorunda kaldı.