Havayolu 101’in Reklam bölümünde az önce yayımlanan eski tarihli bir görsel çalışmada, Qantas’ın “Empire Airways”, yani imparatorluk havayolu şirketi şeklinde tanımlandığı görülüyor.
Bu imparatorluk, hiç kuşku yok ki, Britanya İmparatorluğu.
Ve havayolu sektöründe Britanya denildiğinde akla gelen ilk isim ise, şüphesiz, British Airways.
Öte yandan, Qantas bünyesinde yakın zamanda gerçekleştirilen stratejik değişiklik, deyim yerindeyse, bu şirketin Britanya İmparatorluğu’ndan ayrılmasını beraberinde getirdi.
Temmuz ayında duyurduğumuz Emirates + Qantas işbirliği, Qantas’ın Avrupa yolcularını aktarmak için kullanmakta olduğu Londra Heathrow ve Frankfurt hub’larının kapatılmasını gündeme taşımıştı.
Geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiğimiz Almanya ziyaretinde ekonomi haberlerinde gündemin ilk sıralarında şu gelişme bulunuyordu:
Yani Qantas, Frankfurt uçuşlarını iptal ediyor.
Bu habere göre, önümüzde senenin yaz tarifesinden (31 Mart 2013) itibaren Qantas, Avrupa noktalarına seyahat eden yolcularını Dubai üzerinden taşıyacak.
O tarihten itibaren Frankfurt’la birlikte Singapur da, Qantas’ın bir aktarma noktası olma özelliğini kaybedecek.
Avustralya ile Dubai arasında bu iki şirket tarafından haftada toplam 98 uçuş yapılması planlanıyor.
Bu işbirliği hakkında ayrıntılı bilgiler içeren bir web sitesi dahi hazırlanmış.
Emirates + Qantas işbirliğinin en dramatik yanı, yazımızın girişinde de bahsettiğimiz gibi, Britanya İmparatorluğu düzleminde yaşanıyor.
1995 yılından bu yana aralarında bir joint business anlaşması bulunan British Airways ve Qantas, bu girişimi sona erdirme kararı aldılar.
Bu ikili arasındaki işbirliği, oneworld ittifakı çerçevesinde ve codeshare uçuşları şeklinde devam edecek.
British Airways ve Iberia’nın çatı şirketi IAG’den yapılan açıklamada, dünya genelindeki şartların çok değiştiği ve Asya-Pasifik bölgesi için Qantas’ın dışında farklı ortaklar arandığı bilgisi verildi.
Açıklamalarda net bir şekilde dile getirilmemiş ancak görünen o ki, Qantas, Londra Heathrow’daki mevcudiyedini de yakın bir gelecekte sona erdirecek.
Qantas’ın yaptığı bu makas değişikliğinin ardında, dış operasyonlarının bir türlü istenen mâlî performansı gösterememesi yatıyor.
Hatırlanacağı üzere Qantas, dış hat operasyonunu kârlı hâle getirebilmek amacıyla bir organizasyon değişikliğine gitmişti.
Qantas’ın, rekabet düzeyi yüksek olmasına karşın kâr etmekte olan iç hat operasyonu ile dış hat operasyonu birbirlerinden ayrılarak, iki ayrı iş ünitesi haline getirilmişti.
Beş yıllık bir yeniden yapılanma planı çerçevesinde gerçekleştirilen organizasyon değişikliği ile birlikte, iç ve dış hat operasyonlarının başına ayrı birer üst düzey yönetici atanırken, bu iki birimin işletme ve ticarî planlarının da ayrı olmasına karar verilmişti.
İç ve dış hat birimlerinin mâlî performansları da ayrı ayrı açıklanacak.
2010-11 mâlî yılında 500 milyon USD’nin üzerinde kâr ederek dikkatleri çeken Qantas’ın, dış hat uçuşlarından ise yaklaşık 200 milyon USD zarar ettiği bildirilmişti.
Comments
6 responses to “Qantas, İmparatorluk’tan Ayrıldı”