İstanbul Atatürk Havalimanı (AHL), yolcu sayısındaki hızlı artışı bu yıl da devam ettiriyor.
Türkiye’de havacılığın başladığı 1910’lu yıllardan bu yana, farklı isimler altında her zaman ülkemizin lider havalimanı konumunda bulunan AHL, özellikle son beş yıl içerisinde elde etmiş olduğu istikrarlı ve yüksek oranlı büyüme sonucunda artık tüm dünya genelinde ilgi odağı oluyor.
Havalimanı performansı ve hat analizi açısından sektörün nabzını tutan web sitelerinin başında gelen Anna.aero, AHL’deki gelişimi yakından takip edenlerin arasında.
Anna.aero’da geçtiğimiz hafta yayınlanan bir haber, 2012 yılının ilk dokuz ayı sonucunda AHL’nin gelmiş olduğu noktayı ele alıyor.
Geçtiğimiz yıl misafir ettiği 37.4 milyon yolcuyla Avrupa’nın sekizinci büyük havalimanı olan AHL, 2012 Eylül ayı itibarıyla Münih ve Roma Fiumicino havalimanlarını geride bırakarak Avrupa genelinde altıncı sıraya yükseldi.
İstanbul’un önünde Londra Heathrow, Paris, Frankfurt, Amsterdam ve Madrid bulunuyor.
AHL’nin 10 yıllık gelişimi ise son derece dramatik.
2002 yılında sadece 11.3 milyon (8.5 iç + 2.8 dış) yolcuya hizmet veren liman, 2011 yılı sonunda üç katından fazla bir sayıya ulaştı.
2012 yılının son üç ayında da mevcut performansın devam edeceği varsayımıyla, bu yıl bu rakamın 44-45 milyon aralığında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz.
Önümüzdeki yıl içerisinde benzer oranlarda bir büyüme elde edildiği takdirde, AHL, yolcu sayısı bakımından Avrupa’nın beşinci büyük havalimanı haline gelebilir.
Tabii eğri oturup doğru konuşmak gerekirse, AHL’nin ulaşmış olduğu bu noktada en büyük pay, Türk Hava Yolları’nın.
5 Kasım 2012 haftası için OAG Max Online üzerinden alınan veriye göre THY, 32’si iç ve 157’si dış hat olmak üzere AHL’den 189 farklı noktaya doğrudan sefer düzenliyor.
Sene başından günümüze, şirketin uçuş ağına katılan yeni nokta sayısı 21.
İlave olarak yıl sonuna kadar aralarında Male’nin de yer aldığı açılması planlanan dört yeni hat daha bulunuyor.
Yine AHL’de arz edilen toplam koltuk miktarının %75.8‘i THY tarafından sağlanıyor.
Bu oranlar ışığında bakıldığında, AHL’nin THY açısından tam manasıyla bir fortress hub olduğu söylenebilir.
Arz edilen koltuk sayısı bazında İstanbul AHL’de THY’yi en yakından takip eden şirketler ise %4.7’şerlik paylarıyla Onur Havayolları ve Atlasjet.
Yabancı şirketler arasında Lufthansa, %1.3 ile ilk sırada yer alıyor.
Geçtiğimiz Temmuz ayında New York ile İstanbul arasında doğrudan seferlere başlayan United Airlines, AHL’nin yakın zamandaki en flaş transferi olduğü söylenebilir.
Bununla birlikte, yukarıda özellikle vurguladığımız %75 oranı, AHL’nin gelecek yıllardaki performansını derinden etkileyecek.
THY büyüdükçe, AHL de büyüyecek ve belki de yakın bir gelecekte Avrupa’da ilk üç, dünyada ise ilk 10 havalimanı arasında yer alacak.
Fotograf: İstanbul Airside