Virgin America‘nın müşteri ilişkileri yönetimi ve kurum içi iletişimde kullanmaya başladığı Salesforce Chatter uygulamasıyla ilgili dün paylaştığımız video büyük ilgi gördü.
Videonun özellikle bu uygulamanın bir örnekle anlatıldığı bölümü son derece etkileyici.
Virgin America, kurulduğu 2007 yılından bu güne, yolcularına sunduğu hizmet kalitesinin rakiplerine nispeten yüksekliği ile dikkat çekiyor.
2.500 civarında personeli ve 52 uçağı bulunan şirket, günde yaklaşık 100 uçuşla ABD’de 15 ve Meksika’da üç noktaya sefer düzenliyor.
Geçen yıl 5 milyon yolcuya ev sahipliği yapan Virgin America, bu yıl sonunda bu sayıyı 6.6 milyona çıkarmayı hedefliyor.
Uçuş esnası eğlence sistemi, kabin ekibinin nezaketi, uçak içerisindeki ambians, deri koltuklar, kablosuz internet bağlantısı gibi daha bir çok unsur, şirketin, bulunduğu düşük maliyetli taşıyıcı segmentinde gerçekten de ayrı bir konuma yerleşmesini sağlıyor.
Bu sayede Virgin America, yolcu deneyimiyle ilgili çok sayıda kriterde yıllardır ödülleri toplamayı başarıyor.
Pek iyi; fikir babalığını efsanevî girişimci Richard Branson’ın yaptığı, ABD iç hatlarının (Meksika’da da üç noktaya uçuş yapıyor) bu parlak çocuğunun mâlî performansı nasıl?
San Francisco Chronicle tarafından geçtiğimiz Ağustos ayında yayımlanan bir makaleye göre şirket, geçtiğimiz beş yıl içerisinde kâra geçmeyi bir türlü başaramadı.
Şirketin ilk yıllarının 2008-2009 küresel mâlî krizi + yüksek petrol fiyatı ikilisine denk gelmesi sebebiyle, yolcu deneyimi tarafından elde edilen vow factor, bilanço tarafında bir türlü elde edilemedi.
2007’den günümüze Virgin America, 447 milyon USD faaliyet zararı ve 671 milyon USD net zarar gibi hayli dramatik bir sonuca imza atmış durumda.
Buna ilave olarak, geçen yılın aynı dönemine nispeten %46 oranında bir artışla 32 milyon USD mertebesine ulaşan ikinci çeyrek zararı, şirket yönetimini bazı acil tedbirleri yürürlüğe sokmaya itiyor.
Bu tedbirler arasında, önümüzdeki kış aylarında bazı hatların askıya alınması ve personelin gönüllü ücretsiz izne ayrılmaya davet edilmesi gibi kritik uygulamalar bulunuyor.
Virgin America hakkındaki en keskin yorum ise Leeham Co. adlı havacılık danışmanlık firmasının genel müdürü Scott Hamilton’dan geliyor.
Hamilton, “Bunca zarara rağmen Virgin America’nın halen faaliyetine devam ediyor oluşu benim için sürpriz oldu. Doğrusu, pazarda Virgin America için bir yer bulunduğunu sanmıyorum.” diyor.
Şirketin bu kötü gidişinin altında yatan en önemli faktörler ise şu şekilde sıralanıyor:
1- Uçuş ağının rakiplerine nispeten çok dar oluşu (iş amaçlı yolcuları cezbedemiyor),
2- Southwest, Alaska Airlines gibi şirketlere nispeten bilet fiyatlarının yüksek oluşu (keyif amaçlı yolcuları cezbedemiyor),
3- Uçuş yaptığı hatlardaki rekabet oranının yüksekliği,
4- Herhangi bir havayolu ittifakına dahil olmaması,
a) besleyici trafikten yoksun bulunuyor,
b) sık uçan yolcu programı noktasında eksik kalıyor.
5- ABD’nin bir çok bölgesinde tanınmıyor oluşu.
Virgin America’nın şu anki mâlî performansı bize, Richard Branson’a atfedilen bir sözü anımsatıyor:
Spiker: Havayolu sektöründe nasıl milyoner olunur?
Richard Branson: Sektöre girerken milyarder olmak gerekiyor.