Havayolu sektörünün en düşük kâr marjıyla çalışan aktörü konumundaki havayolu şirketleri, tâlî gelirlerini artırabilmek amacıyla her türlü fırsatı değerlendirme yoluna gidiyor.
Bunlardan bir tanesi, havayolu şirketlerinin özel logolu ürünlerinin yanı sıra binlerce farklı kalem malın satıldığı sanal mağazalar.
Mil puanı, [mil puanı + para] ve sadece para ile alış-veriş yapılan bu online dükkânların bazıları şu şekilde:
Air Canada – eBoutique
Air France – Air France Shopping
American Airlines – AAdvantage eShopping
Austrian – Red Souvenir
British Airways – Highlife Shop
Delta Air Lines – Sky Store
Emirates – High Street
JetBlue – ShopBlue
KLM – Shop@KLM
Lufthansa – World Shop
Qantas – Qantas Shop
Singapore Airlines – KrisShop
Southwest Airlines – Rapid Rewards Shopping
Swiss – Swiss Shop (Lufthansa WorldShop altyapısını kullanıyor)
United Airlines – Mileage Plus Shopping
US Airways – Dividend Miles StoreFront
Virgin America – Red Store
Özellikle sık uçan yolcu programı hesabında biriken milleri bir fırsatını bulup uçak bileti olarak kullanamayan yolcular için, havayolu şirketlerinin sunmakta olduğu bu sanal mağazalar büyük fırsat.
Ayrıca, belli bir havayolu şirketinin marka tutkunları da, başka bir yerde kolay kolay bulamayacakları özel üretilmiş logolu ürünlere yine bu online dükkânlardan ulaşabiliyor.
Havayolu şirketlerinin büyük bir çoğunluğu, sanal mağaza işini outsource edip, işin marka yönetimi tarafıyla ilgileniyor.
Tercihe göre bazıları işe biraz daha derinlemesine girerek, ürün tespiti ve pazarlama noktalarında daha aktif rol alıyor.
LED televizyondan buzdolabına, en lüks saatten son derece şık görünümlü bir baltaya kadar farklı bir çok ürünü bünyesinde barındıran sanal mağazalar, hem havayolu şirketlerine ilave gelir imkânı veriyor hem de mil puanlarını uçak bileti haricinde bir noktada değerlendirmek isteyen sık uçan yolculara kolaylık sağlıyor.