Pegasus Hava Yolları, sektörde uzun zamandır konuşulagelen girişimini dün resmen açıklayarak, Türkiye’de bir defada verilen en büyük uçak siparişine imza attı.
75 adedi kesin, 25 adedi opsiyonlu olmak üzere toplam 100 adet Airbus 320neo ve Airbus 321neo tipi uçaktan oluşan bu dev siparişin liste fiyatlarına göre maliyeti 9,9 milyar USD mertebesinde.
Dün (18 Aralık 2012), Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı ve Pegasus Genel Müdürü Sertaç Haybat ev sahipliğinde ve Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın katılımıyla düzenlenen bir törenle resmiyet kazanan sipariş kapsamındaki ilk uçakların teslimatının, 2015 yılında yapılması planlanıyor.
Siparişin opsiyonlu bölümünün de kesinlik kazanması durumunda, yeni uçak teslimatlarının yedi senelik bir süreye yayılması ve son uçağın 2022 yılı sonlarında Pegasus filosuna dahil olması bekleniyor.
İlk aşamadaki 75 uçağın 58 adedi Airbus A320neo, 17 adedi ise Airbus A321neo şeklinde tespit edildi.
Pegasus’un 100 Uçaklık Siparişi Ne Anlama Geliyor?
Bu sipariş, günümüz itibarıyla 42 adet Boeing 737 ile hizmet vermekte olan Pegasus için kökten bir değişiklik anlamına geliyor.
Kokpit ve kabin ekibinin eğitimleri, teknik bakım, yedek parça stoku gibi kritik hususların yanı sıra, pazarlama gözüyle bakıldığında Pegasus çağrı merkezinin halen 444 0 737 şeklinde olan telefon numarasının dahi değişmesi gerekecek.
Şirketin Boeing 737’den Airbus A320 ailesine geçişindeki en önemli etkenin, uçak üreticilerinin teklif ettiği fiyat ve diğer yan faydalar olduğunu tahmin ediyoruz.
Bu noktada akıllara, easyJet tarafından 14 Ekim 2002 tarihinde açıklanan ve o tarih için havayolu sektörünün en büyük uçak siparişlerinden bir tanesi unvanını alan 120 kesin + 120 opsiyonluk dev anlaşma geliyor.
Filosu tamamen Boeing 737’den oluşan easyJet, 240 adetlik Airbus A319 tercihiyle tüm dikkatleri üzerine çekmişti.
Liste fiyatı 50 milyon USD olan uçakların 20 milyona satın alındığına dair söylentiler çıkmış; böylesi düşük bir fiyat, hem Airbus içinde ve hem de diğer havayolu şirketleri yönetimlerinde rahatsızlığa sebep olmuştu.
Bu yüzden, Pegasus siparişinde de Airbus – Boeing rekabetinin en yüksek seviyede yaşanmış olması kuvvetle muhtemel.
Pegasus’un 100 uçaklık dev siparişinde dikkati çeken bir diğer nokta, filoya katılacak yeni uçakların bir bölümünün A321 modeli olması.
Böylece özellikle yeni slot hakkı almanın zor olduğu veya ilave bir seferin ticarî açıdan uygun olmadığı noktalarda, tek sınıflı kabin düzeninde kapasitesi 220 yolcuya kadar yükselebilen A321‘ler tercih edilebilecek.
Halen 26 ülkede, 62 farklı noktaya uçuş yapmakta olan Pegasus için böylesi ayrıntılar, hiç kuşkusuz, şirket büyüdükçe çok daha kritik hale gelecek.
Son olarak; opsiyonlar da dahil edildiğinde, 2022 yılında 100 uçaktan oluşacak Pegasus filosunun, bugüne kıyasla 2,5 katına ulaşacağı görülüyor.
Arz edilen kapasite açısında bu oran daha da yüksek olacak.
Ticarî havayolu sektörünün merkezi Avrupa’nın doğusuna doğru kayarken, Türk şirketleri de, yeni dönemde baş rol oyuncusu olmanın gereklerini yerine getirme yolunda önemli adımlar atıyor.
Comments
3 responses to “Pegasus’un 100 Uçaklık Siparişi Ne Anlama Geliyor?”