Ucak_uyku_yolcu

Uçakta Çalışmamak İçin 8 Sebep

Her ne kadar bölgeden bölgeye değişse de havayolu ile yapılan seyahatlerin %35-40 oranındaki bir bölümünün iş amaçlı olarak gerçekleştirildiği görülüyor.

Dolayısıyla, iş amaçlı seyahat eden bir çok yolcu, uçak seyahatlerindeki vaktini çalışarak geçirmeye uğraşıyor.

Bu yüzden uçakta, dizüstü bilgisayarlarını, tablet PC’lerini çıkarıp, evrak içerisinde boğuşan yolcuları görmek çok mümkün.

Ama bir uçak seyahati esnasında çalışmak, hele de kritik konular hakkında düşünüp karara varmak, acaba ne kadar sağlıklı?

Ucak_uyku_yolcu

İşte, uçuş esnasında çalışmamak için geçerli sekiz farklı sebep:

  1. Konsantre olamazsınız: Uçak kabinlerindeki basınç, yaklaşık olarak deniz seviyesinden 2.500 metre yüksekliğe denk gelecek şekilde sabitlenmekte. Basınç düşüklüğü ve nispeten daha az oksijen, yoğun bir biçimde çalıştırılan beyni, gereğinden fazla zorlamakta.
  2. Başınız ağrır: Kabin basıncında özellikle kalkış, iniş ve türbülans esnasında yaşanan değişiklikler, başınızı ağrıtır ve muhakeme gücünüzü menfî yönde etkiler.
  3. Unutkanlaşırsınız: Kabin basıncı yine devrede; unutkanlaşırsınız, en basit şeyleri dahi hatırlamakta zorlanabilirsiniz.
  4. Kalbiniz daha sert atmaya başlar: Bu durum özellikle kilolu yolcularda baş dönmesi ve zihin karışıklığına yol açar.
  5. Susarsınız: Kabin içerisindeki kuru havanın vücutta su kaybına (dehidrasyon) yol açması sonucunda, yorgunluk ve baş dönmesi görülür.
  6. Kusma hissi duyarsınız: Hele bir de akşamdan kaldıysanız; mide bulantısı ve baş ağrısı, çalışmanızı imkânsız hale getirir.
  7. Gerginleşirsiniz: Uçuş esnasında sürekli duyulan motor sesi gibi gürültüler, bazı kişilerin stresini artırır.
  8. Depresif bir ruh haline bürünürsünüz: Boeing tarafından yapılan bir araştırmaya göre, uçak yolcularının sık sık bitkinlik, baş ağrısı, huzursuzluk gibi şikayetlerde bulundukları tespit edilmiştir.

Neticede; siz siz olun, uçakla yolculuk ederken çalışmaktan uzak durun.


Posted

in