Yıllardır sürdürdüğü zorlu mücadelesinin meyvalarını toplamaya başlayan Sabiha Gökçen Havalimanı (SAW), büyümeye devam ediyor.
2001 yılı Ocak ayında resmen hizmete giren havalimanı, Pegasus Hava Yolları’nın bu meydanı kendisine bir hub olarak seçip tarifeli seferlere başladığı 2005 yılı Kasım ayına dek adeta akla karayı seçti.
Zira Sabiha Gökçen Havalimanı’nın ilk yıllarındaki uçuş ve yolcu sayısı minimum seviyelerde kaldı.
Bu durumun en önemli sebebi, havalimanının aslında askerî bir proje kapsamında inşa edilmiş olmasıdır.
Sabiha Gökçen Havalimanı, İstanbul’a hizmet verecek ikinci bir sivil havalimanı olmaktan çok, Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın İleri Teknoloji Endüstri Parkı Projesi kapsamında planlanan bir meydandı.
Halen Teknopark İstanbul adıyla kuruluş çalışmalarına devam edilen bu projenin kökeni, 1987 yılına kadar uzanmanktadır.
Sabiha Gökçen Havalimanı Büyümeye Devam Ediyor
Söz konusu proje hedeflenen tarihte bitirilemeyince, bu kapsamda inşa edilmiş olan Sabiha Gökçen Havalimanı’nın içerisinde bulunduğu âtıl durumdan kurtarılması gündeme gelmiş ve sivil havayolu şirketleri bu yönde teşvik edilmiştir.
2006 yılından itibaren, hizmet verdiği yolcu sayısı hızla artan havalimanı, günümüz itibarıyla gelmiş olduğu seviye açısından, İstanbul ve yakın çevresine havayolu seyahati imkânı sağlayan bir hayli önemli bir nokta haline dönüşmüştür.
Geçtiğimiz günlerde Türk Hava Yolları’nın (THY) büyüme planları çerçevesinde Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan düzenlemeye başladığı yeni seferler, hızla büyümekte olan bu havalimanı için ayrı bir kilometre taşı olarak değerlendirilebilir.
Londra, Kiev, Amsterdam, Paris, Viyana, Milano, Kuveyt, Bakü, Tiflis, Ercan, İzmir, Ankara, Bodrum, Dalaman ve Antalya, THY’nin, SAW çıkışlı yeni uçuş noktaları oldu.
Tüm bu gelişmeler çerçevesinde, Sabiha Gökçen Havalimanı CEO’su Gökhan Buğday, geçtiğimiz günlerde anna.aero ile bir söyleşi gerçekleştirdi.
THY’nin yeni seferlerini memnuniyetle karşıladığını belirten Buğday, Atatürk Havalimanı’na nispeten, daha düşük orandaki kapasite kullanımı sebebiyle, SAW’daki büyüme potansiyelinin daha fazla olduğunu dile getirmiş.
İstanbul’un kuzeyine yapılması planlanan mega havalimanı konusuna da değinen Gökhan Buğday, THY’nin hızlı büyümesi karşısında yeni bir havalimanının ihtiyaç haline geldiğini vurgularken, bu durumun kendileri açısından bir risk teşkil etmediğini iddia etmiş.
Bunun yanı sıra Buğday, anna.aero’nun airBaltic ve Transavia’nın SAW’ı tercih edişiyle ilgili sorusu üzerine, kendilerinin bir “düşük maliyetli havalimanı” olmadığını ısrarla belirterek, operasyonel açıdan daha rahat bir ortam sağlıyor oluşunun, SAW’ı ön plana çıkardığını, sözlerine eklemiş.
Geçtiğimiz yılı, 2006 yılına nispeten beş katlık bir artışla, 15 milyon yolcuya hizmet vererek kapayan Sabiha Gökçen Havalimanı, 2013’te 18 milyon yolcuya ulaşmayı hedefliyor.
27 iç ve 38 dış hat noktasına sefer düzenleyen Pegasus, SAW’daki arz edilen koltuk miktarının %74’ünü elinde bulunduruyor.
Şirket ayrıca önümüzdeki günlerde Barselona ve Nurnberg’e yeni hat açmayı planlıyor.
Türk Hava Yolları’nın SAW’daki payı ise %15 seviyesinde.
Sabiha Gökçen Havalimanı’na sefer düzenleyen yabancı şirketler ise Air Arabia, airBaltic, easyJet, flydubai, germanwings, Jazeera Airways, Jetairfly, nasair ve Transavia olarak sıralanıyor.