Yolcu seferleri için açılışı adeta bir yılan hikâyesine dönen Dubai Al Maktoum Havalimanı, dün yapılan bir seferle, neredeyse dört yıllık bir gecikmenin ardından resmen hizmete girdi.
İşin en ilgi çeken yanı, sokaktaki insanın tahmininin aksine, bu dev havalimanına ilk yolcu seferi Emirates tarafından değil, bir düşük maliyetli taşıyıcı, Wizz Air ile gerçekleştirilmiş olması.
W6 2497 sayılı sefer, Macaristan’ın başkenti Budapeşte ile Dubai arasında icra edildi.
Gulf Air ve Jazeera Airways, yeni açılan Dubai Al Maktoum Havalimanı’nın ilk müşterileri olan diğer iki havayolu şirketi.
Jazeera Airways uçuşlarına 31 Ekim 2013 tarihinde başlarken, Gulf Air’in ilk seferi, 8 Aralık 2013’te Bahreyn ile Dubai arasında yapılacak.
Dubai Airports başkanı Şeyh Ahmed bin Saeed al-Maktoum havalimanının açılışında yaptığı konuşmada, “Yeni havalimanının, Dubai’nin ticaret, ulaşım, lojistik ve turizm konularında bir merkez olma özelliği açısından geleceğe yönelik çok hayatî bir rol oynayacağını” belirtti.
Yeni havalimanındaki ilk terminalin (7 milyon yolcu/yıl) açılışı ayrıca, dünyanın en fazla yolcu kapasiteli havalimanı olmanın ilk adımı şeklinde yorumlanıyor.
Zira tesisin tamamı hizmete girdiğinde, meydanın yıllık kapasitesi 160 milyon yolcuya ulaşacak.
Hatırlanacağı üzere, Dubai Al Maktoum Havalimanı’ndaki ilk yolcu terminalinin, 2009 yılında devreye girmesi planlanmış ancak Dubai Emirliği’nin içerisine düştüğü borç krizi sebebiyle açılış uzunca bir süre ertelenmişti.
Bununla birlikte, havalimanının kargo operasyonu, 27 Haziran 2010 tarihinde yapılan bir deneme seferi ile başlamıştı.
Küresel bir dev olma yolunda emin adımlarla ilerleyen Emirates’in, yeni havalimanına taşınması ise şimdilik söz konusu değil.
Bu geçişin gerçekleşmesi için, projenin sonraki fazlarının beklenmesi ve Dubai Al Maktoum Havalimanı’nın kapasitesinin artması gerekiyor.
Dubai Al Maktoum Havalimani
Dubai’nin yeni havalimanı tamamlandığında, dünyanın en büyük yolcu ve kargo hub’ı olacak.
Yeni meydan, mevcut Dubai Havalimanı’nın 10 katı büyüklüğünde bir araziye yayılacak.
24 saat boyunca operasyona açık olacak yeni havalimanına aynı anda dört uçak birden iniş yapabilecek.
Yeni limanda birbirlerine paralel oldukça uzun (4.9 Km) beş pist bulunacak.
Bu dev meydanda biri Emirates, biri diğer network taşıyıcılar ve bir diğeri de düşük maliyetli taşıyıcılara ait olacak toplam üç yolcu terminali yer alacak.
Yıllık 12 milyon ton kargo kapasitesi ve 16 ayrı kargo terminali, projenin dikkat çeken bir başka noktası.
Oteller, alışveriş merkezleri, farklı bir çok uçak modeline hizmet verilecek teknik bakım tesisleri, 100.000 araç kapasiteli otopark ve eski havalimanı ile bir hızlı tren bağlantısı, Dubai’nin yeni havalimanı için söylenebilecek diğer ayrıntılar.
Abu Dabi ve Katar’ın başkenti Doha’da devam eden havalimanı projelerinin de devreye girmesiyle birlikte, dünya havayolu sektörünün aktarma noktası büyük oranda Körfez’e kaymış olacak.
Körfez bölgesinin uzun vadedeki tek rakibi ise, İstanbul olacak.
Yeni döneme şimdiden hazır olmakta fayda var.