Amerika Birleşik Devletleri (ABD) havayolu iç hat pazarında son 5-6 senedir süregelen konsolidasyon sürecinin son perdesinde yaşanan tıkanıklığı aşmaya yönelik çabalar devam ediyor.
Hatırlatmak gerekirse; US Airways+America West, Delta+Northwest, United+Continental ve Southwest+AirTran birleşmelerinin hiç biri itirazla karşılaşmamışken, American Airlines ile US Airways’in benzer bir adımı atma niyetleri, ABD Federal Hükûmeti’ne takılmıştı.
İtiraz sahipleri, American Airlines + US Airways birleşmesi sonucunda, en büyük dört Amerikalı havayolu şirketinin, ABD iç hat pazarının %80′ine sahip konuma geleceğini ve bu durumun yolcular açısından menfî sonuçlara yol açacağını; bilet veya hizmet ücretlerindeki en küçük artışların dahi ABD vatandaşlarına yüz milyonlarca Dolar’a mâl olacağını iddia ediyor.
Geçtiğimiz aylarda yayınlanan bir rapora göre Amerikan havayolu şirketleri halen faaliyet gösterdikleri hatların %25′inde tekel konumunda bulunuyorlar.
Bu durum, iç hatlardaki konsolidasyonun daha ileri boyuta taşınmasının çok da gerekli olmadığı gibi bir yoruma yol açıyor.
American & US Airways Birlesmesinde Pazar Payları
American ve US Airways yetkilileri ise her türlü imkân ve fırsatı kullanarak, yapmak istedikleri iş birliğinin aslında iddia edildiği kadar menfî sonuçlar üretmeyeceğini belirtiyor.
Geçtiğimiz günlerde The Wall Street Journal‘da yayınlanan bir haberde, bu iki şirketin hub’larındaki durum ele alındı.
Innovata ortamı kullanılarak Kasım ayındaki bir hafta baz alınarak yapılan çalışmada, arz edilen koltuk sayıları üzerinden, American – US Airways birleşmesinin hub noktalardaki sonuçları tartışıldı.
Şu an itibarıyla iki firmanın hub olarak kullandığı toplam 10 havalimanı bulunuyor:
Chicago, Los Angeles, Dallas, New York (JFK), Charlotte, Phoenix, Miami, Philadelphia, New York (LaGuardia) ve Washington (Reagan).
Bu havalimanlarının ilk sekiz tanesinde, ya American Airlines ya da US Airways kuvvetli durumda.
Muhtemel bir birleşme, mesela Dallas veya Charlotte’ta zaten taraflardan biri lehine oldukça yüksek seviyede olan pazar hâkimiyetine ilave bir katkıda bulunmayacak.
Ancak, New York (LaGuardia) ve Washington (Reagan) için aynı şeyi söylemek mümkün değil.
Birleşme sonrasında doğacak şirketin LaGuardia’daki payı neredeyse ikiye katlanarak %30’a ulaşırken, Washington (Reagan) Havalimanı’nda bu oran meydanda arz edilen koltuk sayısının yarısını geçerek yaklaşık %60’lık bir paya erişiyor.
Arizona, Florida, Pennsylvania, Tennessee, Texas ve Virginia, birleşmeye karşı açılan davaya destek veren ABD eyaletleri olurken, Washington DC yönetiminin de bu davaya ayrıca dahil olması, işte yukarıda belirttiğimiz bu %60 oranından kaynaklanıyor.
Durumun farkında olan American ve US Airways yöneticileri, 25 Kasım’da görülecek davaya hazırlanırken, Reagan’daki slot haklarının bir kısmından feragat etmeye razı görünüyor.
Mahkeme öncesi taraflar arasında bir uzlaşmaya varılabileceği gelen haberler arasında.
Bakalım önümüzdeki iki haftalık süreçte neler olacak ve dünya havacılık tarihinin bu en büyük birleşmesinde ne gibi gelişmeler yaşanacak?
Comments
One response to “American – US Airways Birleşmesinde Pazar Payları”