ABD Adalet Bakanlığı’nın (DOJ) açtığı ve Arizona, Florida, Pennsylvania, Tennessee, Texas ve Virginia eyaletleriyle birlikte Washington DC yönetiminin de destek verdiği dava, American Airlines ile US Airways arasında gerçekleştirilmesi düşünülen devasa birleşmeyi engellemeyi amaçlıyordu.
Ancak bir kaç saat önce Atlas Okyanusu’nun diğer kıyısından gelen bir haber, bu sıkıntılı süreçte mutlu sona ulaşıldığını müjdeliyor.
Adalet Bakanlığı ile iki şirketin uzlaşmaya varması sonucunda, dünya sivil havacılık tarihinin günümüz itibarıyla en büyük havayolu şirketinin doğmasının önünde herhangi bir engel kalmadı.
American Airlines ve US Airways, varılan mutabakat çerçevesinde bazı tavizler vermeyi kabul etti.
Buna göre; kurulacak yeni şirket, Washington Reagan National Havalimanı’nda 52 çift ve New York LaGuardia’da 17 çift slot hakkından feragat edecek.
İlave olarak yeni şirket; Boston Logan, Chicago O’Hare, Los Angeles LAX, Miami ve Dallas Love Field havalimanlarında da bazı havalimanı tesislerini ve biniş kapılarını (gate) rakip havayolu şirketlerine devredecek.
Adalet Bakanlığı’nın açıklamasına göre, American Airlines ve US Airways’in elinden çıkarmayı kabul ettiği slot ve tesislerin miktarı, havayolu sektöründeki şirket birleşmeleri tarihinin en büyüğü.
Bu sayede söz konusu havalimanlarına, düşük maliyetli havayolu şirketleri tarafından yapılan seferlerin artarak rekabet seviyesinin yükselmesi ve bunun sonucunda da ortalama uçak bileti fiyatlarının düşerek, yolculara fayda sağlaması hedefleniyor.
Böylece daha geçtiğimiz Pazar günü Havayolu 101’de ele aldığımız “pazar payı” konusu çözüme kavuşmuş oluyor.
Şu an itibarıyla American Airlines ve US Airways, günde, New York LaGuardia’da (LGA) 175 ve Washington Reagan’da (DCA) 290 kalkış yapıyor.
Yeni dönemde bu rakamlar sırasıyla 12 ve 44 adet azalacak.
Yani bu dev birleşme sonucunda kurulacak yeni şirketin LGA’daki pazar payı %7 civarında azalırken, DCA’da bu oran %15 seviyesine ulaşacak.
Özellikle JetBlue ve Southwest’in, bu iki noktada eskiye kıyasla daha etkin olması bekleniyor.
Uzlaşmadaki bir diğer ilgi çekici ayrıntı, yeni şirketin hub operasyonlarıyla ilgili.
Charlotte, New York JFK, Los Angeles, Miami, Chicago O’Hare, Philadelphia ve Phoenix havalimanları, önümüzdeki en az üç yıl boyunca yine hub olarak kullanılmaya devam edecek.
Yeni şirket ayrıca önümüzdeki beş yıl boyunca, yazımızın girişinde bahsettiğimi ve bu birleşmeye karşı davacı konumundaki eyaletlerde bulunan hub niteliğindeki havalimanlarına olan günlük seferlerini sürdürmek zorunda.
1.000 uçaktan oluşan bir filo, yılda 40 milyar Dolar ciro ve 200 milyon yolcu, günde 6.500 sefer, 50’den fazla ülkede 300 uçuş noktası ve yaklaşık 120.000 çalışan, bu birleşmenin dünya havacılık tarihinde nasıl 1A koltuğuna oturduğunun bir özeti niteliğinde.
Yeni American Airlines’ın ittifak seçiminin oneworld‘den yana olduğunu da hemen ekleyelim.
Havayolu 101 ekibi olarak, American – US Airways evliliğinin tüm taraflara hayırlı olmasını temenni ediyoruz.
Comments
One response to “American – US Airways Birleşmesinde Mutlu Son”