Ryanair ile birlikte, Avrupa havayolu pazarındaki düşük maliyetli taşıyıcıların başını çeken easyJet, 2011 yılında gerçekleştirdiği strateji değişikliğinin meyvelerini yemeye devam ediyor.
Hatırlanacağı üzere, yolcu profili içerisindeki iş amaçlı (business) seyahat eden oranını yükselterek birim gelirini artırmak hedefindeki şirket, düşük maliyetli iş modeli ile network taşıyıcı iş modelini bir potada eritmenin yollarını aramaya başlamıştı.
İş amaçlı seyahat eden yolculara yönelik özel bilet ücret ve kuralları hazırlayan easyJet, bu amaçla ayrı bir web sayfası dahi oluşturmuştu.
Business yolcu hedefi çerçevesinde 2012 yılında koltuk seçimi uygulamasını başlatan şirket, easyJet Plus programı ile sık uçan yolculara çeşitli imkânlar sunar hale gelmişti.
easyjet Plus üyeleri; kabin bagajı, güvenlik noktalarından hızlı geçiş, indirimli yolcu salonu ve otopark hizmetleri, uçağa öncelikli biniş ve koltuk seçimi gibi imkânlardan ayrıcalıklı olarak faydalanabiliyor.
easyJet’in “business” yolcu hamlesi kafaları karıştırmamalı.
Şirketin filosunda bulunan toplam 217 adet Airbus A319 ve A320 tipi uçakların tamamında yalnızca Economy Class seçeneği bulunuyor.
İş amaçlı seyahat edenleri cezbetmek için geliştirilen yöntem tamamen, mevcut Economy Class hizmetinin sunumuyla ilgili.
Yukarıda da bahsettiğimiz üzere koltuk seçimi imkânının yanı sıra, esnek bilet kuralları, hat bazında artırılan uçuş frekansı, ticarî ve siyasî açıdan önemli kentler arasındaki uçuşlara ağırlık verilmesi gibi stratejik değişiklikler, easyJet’in başarısına katkıda bulunuyor.
Londra Gatwick, Milano Malpensa ve Basel, easyJet’in pazar hâkimiyetini artırdığı noktaların başında geliyor.
2012 mâlî yılı içerisinde, kurumsal anlaşmalar dahilinde 10 milyon yolcuya hizmet veren şirket, bu yıl bu sayıyı 11 milyona yükseltmeyi başardı.
Bu durum easyJet’in geçtiğimiz günlerde kamuoyu ile paylaştığı yıllık performansına da yansımış durumda.
Bir önceki yıla nispeten cirosunu %10 oranında artırmayı başaran şirket, yaklaşık 7 milyar USD’lik bir gelir hacmine ulaştı.
Vergi öncesi kârda ise %50 gibi son derece yüksek bir büyümenin gerçekleştiği göze çarpıyor. 770 milyon USD mertebesindeki bu rakam aynı zamanda, koltuk başına 11 USD’ye tekâbül ediyor.
Şirketin, 2009 yılından bu yana kârını sürekli bir biçimde artırdığını da hemen ekleyelim.
İngiltere, İsviçre, Almanya, Fransa, İtalya ve Portekiz’de gösterilen performans, easyJet’in başarısının temelindeki en önemli etken.
Yıllık ortalama %89,3 oranındaki yolcu doluluk oranı (Load Factor) ise gerçekten inanılması güç bir sonuç olarak ayrıca dikkat çekiyor.
easyJet’in, 2015-2017 yılları arasında teslim alacağı 35 adet Airbus A320 ve 2017-2022 yılları arasında teslim alacağı 100 adet Airbus A320neo tipi uçak siparişi bulunuyor.
Netice olarak şunu söyleyebiliriz ki;
Air France’ın HOP! hamlesi, Lufthansa’nın Germanwings markasını baştan aşağı yenilemesi, IAG tarafından kurulan Iberia Express, Etihad Airways’in JAT’ı satın alarak Air Serbia adıyla yeniden yapılandırması ve Korean Air’in CSA Czech Airlines üzerinden Avrupa’ya adım atması, Avrupa havayolu pazarında bizleri çok renkli bir dönemin beklediğinin bir göstergesi.
Comments
2 responses to “easyJet’in “Business” Yolcu Hamlesi Doğru Yolda”