İnsanoğlu için en sıra dışı ulaşım şekillerinden bir tanesi konumundaki havayolu ile seyahatin dünya genelinde iyice yaygınlaşmasına paralel olarak, havalimanı tasarımlarında da ilginç gelişmeler yaşanıyor.
Özellikle son 10-15 sene içerisinde inşaatı tamamlanan veya proje aşamasında olan havalimanlarının terminal binaları, gerçekten de göz kamaştırıyor.
İşte dünyanın dört bir yanından, en sıra dışı tasarım sahip 10 havalimanı projesi:
1- Spaceport America
ABD’nin New Mexico eyaletinde bulunan bu havalimanı, Virgin Galactic tarafından düzenlenmesi planlanan uzay yolculukları için tasarlandı.
Havalimanının giriş kısmı, zeminle bütünleşmiş durumda.
Terminal binasının ön bölümü ise, piste bakıyor.
2- London Britania Airport
Londra’nın artık kangren haline gelen havalimanı kapasite ihtiyacını karşılamak üzere inşa edilmesi düşünülen Britania adlı havalimanı için, mimarlık firması Gensler tarafından teklif edilen bu tasarım, gerçekten de insanoğlunun hayal gücünün sınırlarını zorluyor.
Thames’in girişinde yer alacak havalimanının bu proje teklifinde, nehrin toprakla doldurulması yerine, devasa bir platform kullanılması düşünülüyor. Bir bakıma havalimanı, nehir tabanına tutturularak yüzdürülecek de denilebilir.
Dört pistin bulunduğu tasarımda, terminal binaları ile Londra merkezi arasındaki bağlantının demiryolu tünelleri ile sağlanması ön görülmüş.
3- Thames Hub
Thames Nehri’nin girişi için teklif edilen bir başka proje ise, sadece havalimanı olarak değil, bir ulaştırma merkezi olarak düşünülmüş.
Demiryolu, karayolu, denizyolu ve havayolu sistemlerinin adeta kalbi olarak tasarlanan proje, sadece Londra’ya değil, tüm İngiltere’ye hizmet verecek biçimde planlanmış.
Hatta bunun da ötesinde, bu ulaşım merkezinin, İngiltere’nin Avrupa ana karası ile de entegre olması ön görülmüş.
Dört pisti olacak havalimanının yıllık yolcu kapasitesi, 150 milyon olarak tespit edilmiş.
Hızlı tren sistemi ile Londra merkezine 30 dakika mesafede konuşlanacak meydanın enerji ihtiyacı, dalgalardan elde edilecek.
4- Lyon-Saint Exupéry Airport
Rogers Stirk Harbour + Partners (RSHP) adlı mimarlık firmaları tarafından tasarlanan yeni Lyon Havalimanı terminali ile birlikte, meydanın kapladığı alan iki katına çıkarken, yıllık yolcu kapasitesini de 10 milyondan, 15 milyona çıkaracak.
Hemen yakınında bulunan ve İspanyol mimar Santiago Calatrava tarafından hayata geçirilen TGV istasyonu ile de uyumlu olan yeni terminal, dairesel bir plana sahip.
Terminalin orta bölümünde, dükkânlar ve bahçeler yer alacak.
5- Kutaisi International Airport
Bir başka sıra dışı tasarım, Gürcistan’dan geliyor.
UNStudio tarafından tasarlanan havalimanı, kıpkırmızı bir köşe ile sonlanan terminal binasıyla dikkat çekiyor.
Binanın içinde ise, merkezde bulunan ve ahşap kirişlere sahip olan bölüm terminale farklı bir hava katıyor.
6- Mestia Airport
Altıncı sırada yine Gürcistan’dan bir havalimanı bulunuyor.
Dağlık Mestia kentindeki bu terminal iki bölümden oluşuyor ve hemen yanı başındaki kayak merkezine hizmet veriyor.
Mimarisi ile ait olduğu coğrafya ve tarihe son derece uyumlu olan terminal, üç ay gibi son derece kısa bir süre içerisinde inşa edilmişti.
7- Queen Alia International Airport
Geçtiğimiz yıl Mart ayında, Ürdün’ün başkenti Amman’da hizmete giren Queen Alia International Airport, Foster + Partners adlı mimarlık firması tarafından tasarlandı.
Terminalin çatısı, bedevî çadırlarından ilham alınarak geliştirildi.
Binanın iç bölümlerinde ise İslam mimarisinden esinlenerek hazırlanan motiflere rastlamak mümkün.
Çöl ortamına uygun biçimde seçilen yumuşak kahverengi tonlar, terminalin çevresiyle uyumlu olmasını sağlıyor.
Modular bir yapıya sahip olan terminal, ihtiyaç olması halinde kolaylıkla genişletilerek, yıllık yolcu kapasitesi şu anki 3,5 milyon seviyesinden, 2030 yılına kadar 12 milyona çıkarılabilecek.
8- Shenzhen Bao’an International Airport (Terminal 3)
İtalyan mimarlar Massimiliano ve Doriana Fuksas tarafından tasarlanan Şenzen Bao’an Havalimanı – Terminal 3 binası, yıllık 45 milyon yolcu kapasitesine sahip.
Yeni terminalin hizmete girmesiyle birlikte havalimanının yolcu kapasitesi iki katına çıktı.
Solunum esnasında şeklini değiştirebilen Manta Ray adlı balık türünü anımsatan tasarımın, kendi içerisinde değişime uğrayarak bir kuş haline dönüşeceği hayal edilmiş.
İtiraf etmek gerekirse, Şenzen Havalimanı’nın bu yeni terminali gerçekten de son derece sıra dışı bir tasarıma sahip. Ancak henüz bizzat ziyaret etme fırsatı bulamamakla birlikte, binanın fotoğraflarına baktığımızda, mekânın, havalimanlarında olması gereken o ferahlatıcı ambiansın bir hayli uzağında kaldığını söyleyebiliriz.
9- Mumbai Airport Terminal
Amerikalı SOM firması tarafından tasarlanan ve yakınlarda hizmete giren Bombay Chhatrapati Shivaji Havalimanı’nda, geleneksel Hindu mimarisinin vazgeçilmez ögesi çadırlar örnek alınmış.
Ayrıca tavuskuşunun kuyruk tüyleri de tasarıma yansıtılmış.
40 hektarlık bir alana yayılan Chhatrapati Shivaji Havalimanı, yılda 45 milyon yolcu kapasitesine sahip. Dört katlı binanın check-in bölümü en üstte yer alıyor ve kesinlikle görülmeye değer.
10- St.Petersburg Pulkovo Airport
St.Petersburg Havalimanı’nın yeni terminali, Londra merkezli Grimshaw adlı stüdyo tarafından tasarlandı ve geçtiğimiz günlerde tamamlandı.
Altın rengi tavan kaplamaları dikkat çekiyor.
Terminalin tavanı, kentte kışın görülen yoğun kar yağışlarına dayanabilmesi amacıyla özel bir biçimde tasarlandı.
Ayrıca tasarımın, kentin tarihî mimarisiyle de uyum içerisinde olmasına dikkat edildi.
Projenin devreye giren bu ilk aşamasıyla birlikte meydanın kapasitesi yılda 12 milyon yolcuya yükselirken, 2015 yılında bitirilmesi planlanan ikinci aşamayla birlikte yıllık kapasite 17 milyona yükselecek.