Devlet Hava Meydanları İşletmesi DHMİ) tarafından 20 yıllığına işletmesi devredilecek Milas Bodrum Havalimanı ihalesinin açık artırması kıran kırana geçti. En düşük 150 milyon Euro ile verilen teklif kaça çıktı?
DHMİ’nin Ankara’da Genel Müdürlük binasında yapılan ihale kıran kırana geçti.
Teklif mektuplarında en yüksek YDA’nın 280 milyon Euro + KDV rakamına ulaşılmasının ardından açık artırmaya geçildi.
105’nci turda ihaleyi 717 milyon Euro + KDV ile ihaleyi TAV Havalimanları Holding kazandı.
Milas-Bodrum Havalimanı
Geçen yılı 3 milyon 631 bin yolcuyla kapata havalimanı, Avrupa’nın 75’nci büyük havalimanı oldu.
20 yıllığına gerçekleştirilen ihalede mevcut Astalti’nin işletme süresinin 22 Ekim 2015’te sona erdikten sonra ihale kazanacak firma işletmeyi devralacak.
Sani Sener: Bekledigimizin üzerinde çıktı
TAV Havalimanları’nın portföyüne kattığı 14. havalimanı Milas – Bodrum Havalimanı oldu. Bugün Ankara’da açık artırma usulüyle düzenlenen ihalede TAV, Milas – Bodrum Havalimanı’nın 2035 sonuna kadar işletmesini üstlenmek üzere 717 milyon Euro + KDV ile en iyi teklifi verdi.
DHMİ Genel Müdürlüğü’nde bulunan Mavi Salon’da gerçekleştirilen ihalede TAV’ın yanı sıra Fraport IC OGG, Astaldi-Göçay-ROM Airport OGG ve YDA İnşaat yarıştı. İhalede nihai fiyat 105 turun ardından belirlendi. İhale şartnamesi uyarınca TAV Havalimanları, Dış Hatlar Terminali işletmesini, 22 Ekim 2015 tarihinden itibaren üstlenecek. İç hatların işletmesini ise DHMİ tarafından oluşturulan devir-teslim komisyonunun teslim tarihinden itibaren devralacak.
DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, “Nefes kesen bir yarışın sonunda 105. turda 717 milyon Euro + KDV bedelle TAV Havalimanları bu ihalenin kazanan tarafı olmuştur. İhaleye dört firma teklif vermiş, Astaldi 82. turda, YDA 85. turda Fraport da 105. turda çekilerek ihalenin kazananı TAV olmuştur” dedi. Birdal, katılan firmalara teşekkür ederek, TAV’ı tebrik etti ve ihalenin Türkiye ekonomisine hayırlı olmasını diledi.
TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener,
“Milas – Bodrum Havalimanı, 3,5 milyonu aşkın yolcu trafiği ile önemli bir turizm merkezini dünyaya bağlayan bir liman. Milas Bodrum Havalimanı bizim işlettiğimiz 14. havalimanımız oldu. Bodrum 2025’lerde Türkiye’nin 4. büyük şehri olmaya aday bir kent. Biz Bodrum’un bugünkü kapasitesine değil geleceğine inanıyoruz. Bırakmaya niyetli değildik. Şimdi yüzde 20 peşinat verilecek, bununla birlikte finansmanımız hazır. Projeyi, yüzde 30’u öz sermaye % 70 i finansmanla sağlayacağız. Kur riskimiz bulunmuyor.
Giderimiz TL, gelirimiz ise Euro ve Dolar cinsinden. Havalimanı dışında bir iş yapmadığımız için bütün kazancımızı sektörümüze yatırıyoruz. Ülkemize ve bölgemize havalimanı sektörü için insan kaynağı yetiştiren TAV Akademi gibi bir kurumumuz var. Projenin ne finansmanında ne de insan kaynağında sıkıntı yaşarız. Bundan sonra da bizim finansal modelimizin içinde olan her türlü havalimanı yatırımı işine gireceğiz” dedi.
Uçuşlar 1997 Yılında Başladı
Türkiye’nin Ege Bölgesindeki en yoğun meydanlarından biri olan, Milas – Bodrum Havalimanı, 1997 yılında uluslararası trafiğe açıldı.
Muğla ili sınırları içinde, antik Karya’nın iki önemli şehri Milas ve Bodrum arasında yer alıyor.
Ayrıca Muğla ili dışında da Aydın’a bağlı Didim, Kuşadası, Söke gibi turizm merkezlerinin de ulaşımında çok önemli bir yer tutuyor. Havalimanı Bodrum’a 32 km, Milas’a 12 km ve Didim’e 82 km uzaklıkta bulunuyor.