Bugünkü yazımızda, arz edilen koltuk kapasitesi bakımından dünyanın en büyük on havalimanını ele alıyoruz.
Bu çerçevede Oliver Wyman tarafından hazırlanan çalışma, havalimanlarındaki en hâkim havayolu şirketlerini göstermesi bakımından ilgi çekici.
Grafik, Mayıs 2014 dönemindeki tarifeli uçuş verilerine göre şekillenmiş.
Yolcu sayısı açısından olduğu gibi, arz edilen koltuk sayısı bakımından da, dünya genelinde ilk sırada ABD’nin Atlanta Hartsfield Havalimanı yer alıyor.
Delta’nın hub’ı konumundaki bu havalimanında, yine Delta’nın sıra dışı hâkimiyeti göze çarpıyor. Pazara arz edilen koltuk miktarının neredeyse %80’i, Delta tarafından tek başına sağlanıyor.
İkinci sırada Pekin Havalimanı bulunuyor.
Ancak Atlanta’dan farklı olarak, bu meydanın hâkim havayolu şirketi Air China, pazarın sadece %35-40 civarındaki bir bölümünde hüküm sürüyor.
Üçüncü sırada, büyük oranda Japonya iç hatlarına hitap eden Tokyo Haneda Havalimanı geliyor.
Burada pazar, iki yerli taşıyıcı, ANA ve JAL arasında paylaşılmış.
Havalimanı bazında genelde, bir veya iki havayolu şirketinin etkin olduğu görülüyor.
Bu durumun tek istisnası, Los Angeles Havalimanı (LAX).
Pazarın yaklaşık %60’lık bir bölümü, dört farklı havayolu şirketi tarafından hemen hemen dengeli bir biçimde paylaşılmış.
Delta, United, American ve Southwest, LAX’in önemli oyuncuları. Kıtalararası uçuşların odak noktası konumundaki havalimanlarından bir tanesi olan LAX pazarının yaklaşık %40’lık bölümünü ise diğer havayolu şirketleri besliyor.
Son olarak, bu yazımızı, Türk Hava Yolları’nın TK0017 sefer sayılı İstanbul – Toronto uçuşundan yazdığımızı belirtmek istiyoruz.
Günümüzde sıra dışı gibi görünen bu durum belki de, bundan 4-5 sene sonra son derece tabii ve tüm havayolu şirketleri tarafından sağlanan bir hizmet haline gelecek.
Şimdilik, Türk Hava Yolları ayrıcalığıyla…