Avrupa’nın ve dünyanın önde gelen havalimanlarından Frankfurt, üçüncü terminal binası için inşaat izni aldı.
Bilindiği üzere, Avrupa’da havalimanlarının büyütülmesi, ilave terminal binalarının inşa edilmesi gibi işler, çevrecilerin büyük tepkisiyle karşılaşıyor.
Bu yüzden, bizim için son derece sıradan kabul edilebilecek bir olay, Avrupa’da haber olabiliyor.
Londra’daki Heathrow ve Gatwick havalimanlarının büyütülmesine yönelik tartışmalar halen hafızalardaki tazeliğini koruyor.
Geçtiğimiz yıl yaklaşık 58 milyon yolcuya hizmet veren ve Lufthansa’nın hub’ı konumundaki Frankfurt Havalimanı, hatırlanacağı üzere, uzun uğraşlar sonucunda 2011 yılı Ekim ayında, dördüncü pistine kavuşmuştu.
Yıllık 530.000 uçak hareketi kapasitesi bulunan meydan bu sayede, %32 oranında ilave kapasiteye kavuşmuştu.
Frankfurt Havalimanı’nın genişleme projesi içerisinde sadece ilave pist değil, zaman içerisinde sayısı artacak yolculara daha kaliteli bir hizmet verebilmek amacıyla, yeni terminal binası da yer alıyordu.
İnşa izni alınan ve meydandaki üçüncü terminal olacak yeni yapı, havalimanının güney bölümünde yer alacak.
Kademeli bir biçimde inşa edilecek yeni terminalin yapımına gelecek sene içerisinde başlanacak. İki milyar Euro civarında bir maliyete sahip olması beklenen ilk aşama ile birlikte, Frankfurt Havalimanı 14 milyon yolcu/yıl ilave kapasite elde etmiş olacak.
Proje tamamlandığında, Terminal 3’ün yıllık toplam kapasitesi 25 milyon yolcu mertebesine ulaşacak.
Çevrecilerin Yeni Terminal Tepkisi
Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi, Avrupa’daki havalimanlarının genişleme projeleri çevreciler tarafından çok yakından takip ediliyor.
Frankfurt Havalimanı için de durum farklı değil.
2012 yılında, 22:00-05:00 CET arası saatler için Frankfurt Havalimanı’na getirilen uçuş yasağı, özellikle bu saatlerde limanı yoğun biçimde kullanan Lufthansa Cargo’yu zor durumda bırakmıştı.
Bununla da yetinmeyen çevreciler şu sıralarda, gece uçuş yasağının iki saat daha genişletilmesinin peşinden koşuyorlar.
Ve tahmin edileceği üzere, Frankfurt’ta yapılması planlanan yeni terminal binasına da karşılar.
Frankfurt Havalimanı’nın yeterince gürültü ve kirlilik ürettiğini savunan çevreciler, meydanın daha da genişletilmesinin önlenmesini talep ediyor.
Bununla birlikte, Lufthansa ve dolayısıyla Almanya için stratejik önemi son derece yüksek olan Frankfurt Havalimanı ile ilgili olarak, en azından bu aşamada, çevrecilerin daha fazla etkili olamayacaklarını düşünüyoruz.
Zira Frankfurt’un büyümesinin engellenmesi, uzun vadede Almanya ekonomisini de etkilemeye başlayacaktır.