Uçuş operasyonunun neredeyse tamamını Avrupa kıtasında gerçekleştiren Ryanair ve easyJet, 2013 yılında sırasıyla 81 milyon ve 58 milyon yolcuya hizmet götürerek, taşınan yolcu sayısı kriterine göre Avrupa’nın en büyük birinci ve üçüncü havayolu şirketleri olmuşlardı.
Bu iki genç şirketin arasına girmeyi başarabilen tek köklü şirket ise, 63 milyon yolcuyla Lufthansa idi.
Ryanair ve easyJet’in bu denli büyüyüp, düşük maliyetli taşıyıcı iş modeli çerçevesindeki fırsatları neredeyse tamamen tüketmesi, bir strateji değişikliği ihtiyacını beraberinde getirmişti.
Önce easyJet Başladı
Strateji değişikliğine ilk giden, 2011 yılında attığı adımlarla easyJet olmuştu.
Hatırlanacağı üzere, yolcu profili içerisindeki iş amaçlı (business) seyahat eden oranını yükselterek birim gelirini artırmak hedefindeki şirket, düşük maliyetli iş modeli ile network taşıyıcı iş modelini bir potada eritmenin yollarını aramaya başlamıştı.
İş amaçlı seyahat eden yolculara yönelik özel bilet ücret ve kuralları hazırlayan easyJet, bu amaçla ayrı bir web sayfası dahi oluşturmuştu.
Business yolcu hedefi çerçevesinde 2012 yılında koltuk seçimi uygulamasını başlatan şirket, easyJet Plus programı ile sık uçan yolculara çeşitli imkânlar sunar hale gelmişti.
easyjet Plus üyeleri; kabin bagajı, güvenlik noktalarından hızlı geçiş, indirimli yolcu salonu ve otopark hizmetleri, uçağa öncelikli biniş ve koltuk seçimi gibi imkânlardan ayrıcalıklı olarak faydalanabiliyor.
easyJet’in “business” yolcu hamlesi kafaları karıştırmamalı.
Şirketin filosunda bulunan 200 civarındaki Airbus A319 ve A320 tipi uçağın tamamında yalnızca Economy Class seçeneği bulunuyor.
İş amaçlı seyahat edenleri cezbetmek için geliştirilen yöntem tamamen, mevcut Economy Class hizmetinin sunumuyla ilgili.
Yukarıda da bahsettiğimiz üzere koltuk seçimi imkânının yanı sıra, esnek bilet kuralları, hat bazında artırılan uçuş frekansı, ticarî ve siyasî açıdan önemli kentler arasındaki uçuşlara ağırlık verilmesi gibi stratejik değişiklikler, easyJet’in başarısına katkıda bulunuyor.
Ryanair ve Business Plus
easyJet’in iş modeli değişikliğinde başarılı olduğunun, geçtiğimiz yıl içerisinde bizzat Michael O’Leary tarafından da kabul edilmesi üzerine Havayolu 101 olarak biz de, benzer bir hamlenin Ryanair’den beklenebileceğine vurgu yapmıştık.
Ryanair’in Nisan-Eylül 2013 dönemini kapsayan faaliyet raporunda, bu muhtemel değişikliğin ilk işaretleri yer almıştı. Dijital pazarlama ve müşteri hizmetleri gibi, yakın zamana kadar Ryanair tarafından pek de yüz verilmeyen noktalara, raporda dikkat çekiliyordu.
En dikkat çekici yenilik ise, 1 Şubat 2014 tarihinden itibaren tüm Ryanair uçuşlarında “koltuk seçimi” uygulamasına geçilecek oluşuydu.
Bu sayede yolcular, boarding (uçağa biniş) esnasında birbirleriyle yarışmak yerine, uçağa daha sakin ve düzenli bir biçimde yerleşme fırsatına sahip oldular.
Ryanair’in değişmeye başlayan stratejisinin havalimanı seçimi tarafındaki en çarpıcı gelişme ise, Brüksel Zavantem Havalimanı’nın, şirketin Avrupa’daki merkezleri arasına katılacağının açıklanması olmuştu.
Şirketin 1997 yılından beri kullandığı ve kıta Avrupa’sındaki ilk merkezi olan Charleroi Havalimanı Brüksel kent merkezine 50 km mesafedeyken, Zavantem sadece 11 km uzaklıkta bulunuyor.
Yukarıda belirttiğimiz ısınma hareketlerinin ardından, bugün yapılan açıklama ile Ryanair, “business” yolcu segmentine ilk adımını atmış oldu.
Business Plus adı verilen yeni uygulama ile birlikte, Avrupa’daki şirketlerin Ryanair’i tercih ederek milyonlarca Euro tasarruf edebileceği iddia ediliyor.
Business Plus yolcuları;
– bilet değişikliklerinde esneklik,
– 20 kg bagaj hakkı,
– Belli bazı havalimanlarında güvenlikten hızlı geçiş,
– Uçağa öncelikli biniş,
– Özel koltuklar
gibi ayrıcalıklara sahip olacak.
Halihazırda Ryanair’le uçan yolcuların %25’den fazlasının iş amaçlı seyahat ettiği belirtilen açıklamada ayrıca, geçtiğimiz Mart ayında Travelport’la başlattığı işbirliğinin ardından, kurumsal müşteriler ve grup yolcu hizmetleri noktalarındaki ihtiyacın karşılanması amacıyla, ikinci bir GDS ile daha çalışacağı duyuruldu.
69,99 Euro’dan başlayan fiyatlarla pazara sunulan Business Plus kategorisindeki biletlere, bugünden itibaren şirketin web sitesinden ulaşmak mümkün.
Görünen o ki, Avrupa havayolu iç hat pazarı, easyJet’in ardından Ryanair’in de iş amaçlı seyhat eden yolcu segmentine yönelmesiyle birlikte, yeni bir döneme giriyor.
Lufthansa, British Airways, Iberia, Air France, KLM, Alitalia gibi kadim şirketlere ise, düşük maliyetli rekabetin yeni ve keskin bir yanıyla daha yüzleşmek kalıyor.
Comments
One response to “Ryanair de “Business” Pazarında”