Havayolu 101 ekibi olarak geçtiğimiz günlerde, Doha’nın yeni meydanını, Hamad Uluslararası Havalimanı‘nı yerinde inceledik.
IATA kodu DOH ve ICAO kodu OTHH olan yeni havalimanı, Katar’ın başkenti Doha’ya karayoluyla 15-20 dakikalık bir mesafede bulunuyor.
Havalimanı, yarısı denizin doldurulması ile elde edilmiş olan 36 kilometre-karelik bir alan üzerine kurulmuş durumda. Meydanda, biri 4.850 metre, diğeri de 4.250 metre olmak üzere, birbirine paralel iki pist yer alıyor.
Bu meydan tabii olarak, Katar’ın bayrak taşıyıcısı Qatar Airways’in hub’ı konumunda.
İnşaatı başladığında 2009 yılında açılması planlanan Hamad Havalimanı, pahalıya mal olan gecikmelerin ardından resmî olarak 30 Nisan 2014 tarihinde ilk yolcu uçağını karşıladı.
Havalimanının fiilî olarak açılması ise 27 Mayıs 2014 tarihini buldu.
Yani, Havayolu 101 olarak ilk kez bu kadar yeni, henüz dört aylık bir geçmişi bile olmayan bir meydanı ziyaret etmiş olduk.
2005 yılında inşaatı başlayan ve ancak 2014 yılında bitirilebilen Hamad Havalimanı’nın yıllık kapasitesi şimdilik 30 milyon mertebesinde. Bu rakam, yapılacak ilave terminal binalarıyla 50 milyona yükselecek.
Meydan şu an için ise yılda sadece 10 milyon civarında yolcuya hizmet veriyor.
Toplam 138 check-in bankosunun 14 tanesi, Qatar Airways’in çok özel Business ve First Class yolcuları için özel bir biçimde tasarlanmış.
Hamad Uluslararası Havalimanı, Dubai ve Johannesburg havalimanlarıyla birlikte, dünyanın üzerinde insan yerleşimi olan tüm kıtalarına sefer yapılan üçüncü noktası ünvanına sahip.
Doğrusunu söylemek gerekirse, gündüz saatlerinde gelindiğinde, Hamad Havalimanı’ndaki manzara insanları şaşırtabilir.
Qatar Airways’in uçuş planlama yapısındaki zirve noktalarının gece ve sabahaın ilk saatlerine denk gelmesi, gündüz saatlerinde terminal binasının son derece boş kalmasına yol açıyor.
Gece saatlerinde ise durum tam tersine dönüyor ve havalimanı hareketleniyor. Bu durum, operasyonel birimleri her bakımdan zorluyor.
Bu kadar geniş bir alana kurulmuş yeni bir havalimanı olmasına karşın, bir çok uçağın körük yerine açığa park etmek zorunda kalıyor oluşu da, Hamad’da dikkatlerimizi çeken bir başka noktaydı.
Yine Dubai ile mukayese edildiğinde, terminal içerisindeki alış-veriş mekanlarının, o kadar da zengin olmadığı söylenebilir.
Her şeye rağmen, Doha’nın yeni havalimanının hayırlı olmasını temenni ediyor, Qatar Airways’e de yeni yuvasında başarılar diliyoruz.