Hamburg’da Airbus tesislerinde yeni bir A380 teslimat törenindeyim.
Singapur Havayolları’nın çift yataklı first class, Emirates’in duş, Kore Havayolları’nın duty free’si ve yeni açıklanan Etihad’ın üç oda bir salon A380 kabininden sonra Qatar Havayolları’nın uçağını merakla bekliyorum.
Basın toplantısında Akbar Al Bakar, herkesi şaşırtıyor ve diyor ki “2018’den sonra first class bitmiştir!”
Neden soruları hemen sorulmaya başlıyor.
İlginç İtiraf
Al Bakar anlatıyor:
“Ekonomik krizle birlikte şirketler patronlarını bile first class’la uçurmuyor. Herkes business’a geçiyor. Bugün en iyi first class satan havayolu paralı olarak yüzde 50’yı doldurabiliyor. Ben açıkça söyleyeyim. Kalitemiz, standartlarımız çok yüksek. Ama paralı yolcu oranımız sadece yüzde 40.”
Bu itirafı ise bir başka gerçek izliyor:
“First class yolcularının yüzde 50’si özel yolcu programında kazandığı mille uçuyor. Yani gelir elde edemiyoruz. First class’lar kalkacak!”
Bu sözleri bir körfez havayolu şirketinin patronundan duymak oldukça ilginç.
Al Bakar, lafı hiç gevelemeden söyleyen bir CEO. Bu nedenle Qatar Havayolları tüm ağırlığını business class tasarımına vermiş. 2016’da first class’ın yeni süper business hizmeti başlayacak. İkinci kabin ise standart bir business class olacak. Tamamen yenilenen bu iki tasarımla rekabet yeni bir boyuta çıkacak.
İşte Yeni Airbus A380
Havayolu, Türkiye’deki 10’uncu yıl kutlamasını yaptığı gece Hamburg’da yeni A380’ini teslim alıyor. Uçağın kabini sade ama detaylar üzerinde çok durulmuş. Bu nedenle Katar Havayolları uçağını planlanandan geç teslim almış. Al Bakar’in cevabı “Gecikme tamamen bizden kaynaklandı. Çok detaycıydık. Airbus’a epey ter döktürdük.”
Airbus’ın patronu Fabrice Bregier ise bu lafları duyunca gülümsüyor. A320neo’da Katar ilk müşteri. A350’nin de 80 uçakla da ilk müşterisi. Şimdi de 10 adet A380 alıyor. Eğer memnun kalırsa ki Al Bakar, “İnceleyeceğiz, hesaplayacağız ve karar vereceğiz” diyor, gerisi gelecek.
A380 ilginç bir uçak. Şirketlerin iki farklı stratejisi var. Ya Emirates gibi çok sayıda sipariş veriyorlar ya da sayıyı az tutup özel hatlarda kullanıyorlar. Ama ortak olan şey yolcu A380’i gördü mü tercihini bu dev yolcu uçağından yana kullanıyor.
Kabini Gezmeye Hazır mısınız?
Engine Alliance’ın dev motorlarını seyrederek uçağa merdivenle çıkıyorum. Önce ekonomi sınıfı karşılasa da merdivenlerden en çok merak edilen first class’a geçiyorum. Bordo renkli özel dokunan halı kaplı basamaklardan çıkınca bir avize ile karşılaşıyorum.
Ortalık kalabalık. Sağa dönüp tuvalete giriyorum. Uzunlamasına giden tuvalette beklenenin aksine duş yok. Ama geniş bir sofa var. İş jetlerindeki gibi üzerine kemer takılsa yani sertifikasyonu olsa, buraya 3 yolcu rahatlıkla oturabilir.
Büyük bir lavabo konulmuş. Geniş cam mekanı adeta bir lounge’a dönüştürmüş. Yine özel uçaklardaki gibi kapağı kaldırdığınızda alafranga tuvalet ortaya çıkıyor.
First’te koltuk kapasitesi 8. Oturum düzeni 1+2+1. Geniş bir koltuk ve önünde devasa ekran var. Kullanılan renkler gri ve havayolunun kurumsal rengi bordo. Gözü yormadan, sadelikler yüksek işçilikle yansıtılmış. Kenarda ise girintili bir desen oluşturulmuş.
Yatak 180 derece yattığında ortaya 220 santimetrelik yatak haline geliyor. Ayak uzatma için sofa kenardan dönerek geliyor. Artık bir çok havayolunda standart hale gelen gece lambasında dikey bir form tercih edilmiş.
Yolcunun karşısında 56 santimetrelik bir ekran var. 1000 kanallı eğlence sistemi hem first, hem business hem de ekonomiye hizmet veriyor.
Koltukların kenarları, aradaki geçişlerdeki kaplamalar girintiler özel bir form ile oluşturulmuş. İyi bir aydınlatma ile farklı bir duruş elde edilmiş.
Business Class İkinci Katta
Firstten sonra mutfak bölümünü geçip business class’a geçiyorum. İlk bakışta balık sırtı oturum düzeni var. Matematiksel olarak böyle bir düzen yüzde 25 daha fazla yer sağlıyor.
Koltuk oturumu 1+2+1. Özellikle ortadaki koltukların üçlü seçilmemesi iyi bir tercih. Yolcular iki taraftan da kimseyi rahatsız etmeden koridora çıkabiliyor.
Toplam 48 koltuğun bulunduğu alanda first’e göre koltukların eni yüzde 15 daha dar. Tam yatar halde koltuğun uzunluğu 204 santimetre.
Koltuğun iki tarafında da açık raflar yapılmış. İçi ise bir şey unutmamanız için göz alan mavi renkle aydınlatılmış. Tabi ki bu ışıkları uçuş sırasında kapatabiliyorsunuz.
Yolcunun önünde 42 santimetrelik ekran var. İnce LED ekranlar, özel kulaklıkla kullanılabilecek.
Premium Lounge
Qatar Havayolları, business’tan sonra üst katta ekonomiye geçişte ara bölgeyi lounge olarak tasarlamış. Alan geniş. Büyük bir bar, oturma yerleri yolculara hizmet verecek. Bu bölümde özel içecekler yolcuların uzun saatleri gökyüzünde rahat geçirmelerini sağlayacak.
Economy Class
İkinci katta lounge’ın arkasından ekonomi sınıfı başlıyor.
Burada koltuk oturum düzeni 2+4+2. Koltuk aralıkları 32 inch yani 81 santimetre. Cam kenarlarında ikili koltuk düzeni iyi düşünülmüş. Çünkü alt katta ekonominin oturumu ise 3+4+3. Tek çocuklu aileler için 3’lü koltuklar iyi. Ancak iki kişi seyahat ediyorsanız, cam kenarı için üst katı istemekte fayda var.
Bu yaklaşım ile A380’in yolcu kapasitesi ekonomide 461’e yükseliyor. Bu rakama 48 business ve 8 first’ü eklediğinizde uçağın konfigrasyonu toplam 517’ye ulaşıyor.
İnce yeni nesil koltuklar rahat. Bel boşluğu alan bir tasarım var. Ayak koyma yerleri, uzun uçuşlarda kan dolaşımını sağlayacak bir detay.
Her koltukta 10,5 inch yani 26,7 santimetrelik ekranlar var. Kumanda olarak first, business ve ekonomide hoş bir tasarıma gidilmiş.
Kumandanın kablosu olmasa ilk bakışta cep telefonuna çok benzemesi dikkat çekici. Ekrana dokunarak kanal değişimi, ses ayarı yapabiliyorsunuz. Qatar, tüm uçakta kablosuz internet hizmeti verecek. Elektronik posta alıp gönderebileceksiniz.
Kabin Sıcaklığına Özel Kontrol
Toplam alanı 550 metre kare olan kabin için 18 farklı noktadan hava kontrol edilebiliyor. Sıcaklık değerleri 18 ila 30 derece arasında ayarlanabiliyor. Temiz hava için Qatar farklı bir sistem kullanıyor.Standard olarak 4 olan sistem sayısı 6’ya çıkartılmış. Böylelikle hava sirkülasyonu hızlandırılarak kuru hava kontrol altına alınacak. Bu durum yolcuların uzun uçuşta daha az yorulmalarını sağlayacak.
Kabinde ışık sistemi tam 5 bin kombinasyona sahip. İster gökyüzünde yıldızlar, isterseniz canlı renkler yolculara sunulacak.
İlk Sefer Londra’ya
Qatar Havayolları, ilk uçuşunu tarifeli olarak Londra’ya gerçekleştirecek. Bunu Ekim ayı sonunda Paris izleyecek. İki uçak teslim alan Qatar, yıl sonuna kadar sayıyı dörde çıkartacak.