Geçtiğimiz Temmuz ayında Havayolu 101’de, Lufthansa‘nın uzun menzilli uçuşlar için kurmak istediği düşük maliyetli taşıyıcı (low cost carrier) hakkında yaptığımız haber, büyük ilgi çekmişti.
Kısaca hatırlamak gerekirse; “Wings of Change” adı verilen bir strateji kapsamında Lufthansa; Germanwings, Eurowings ve “Wings Long-haul” şeklinde bir düşük maliyetli yapılanmaya gitme kararı almıştı.
Germanwings ve Eurowings, Avrupa kıtasında konumlandırılırken, adı henüz konulmamış olan uzun menzilli düşük maliyetli taşıyıcı ise kıtalararası uçuşlar için hazırlanıyor.
Lufthansa’nın Almanya, Avusturya, Belçika ve İsviçre çıkışlı olarak 2015 yılı sonunda devreye sokmayı planladığı uzun menzilli düşük maliyetli taşıyıcı projesi, SunExpress ortaklığı çerçevesinde yapılacağından, Türkiye’de özellikle ilgi odağı olmuştu.
Münih, Köln veya Düsseldorf, uzun menzilli bu girişimin çıkış noktaları olacak.
Lufthansa Jump
Wings konsepti altında yer alacak “uzun menzilli-düşük maliyetli” havayolu şirketi çalışmaları devam ede dursun, Lufthansa, bu segmentte yeni bir girişime daha imza atıyor.
Jump adı verilen bu yeni konseptin merkezi Frankfurt olacak. Şimdilik elimizde olan bilgilere göre, ayrı bir şirket kurmaktan ziyade yolculara, Lufthansa’nın standart servisinin azaltılmış hali sunulacak.
Özellikle turistik amaçlı seyahat eden yolcuların yoğun olduğu hatlar Jump kapsamına alınacak.
Bu çerçevede, Lufthansa’nın son bir kaç yıl içerisinde kârlılık sorunu sebebiyle kapatmak zorunda kaldığı Haydarabad, Ho Chi Minh City ve Qingdao hatları, Jump ile yeniden açılacak.
Ayrıca, turistin yoğun olduğu Bangkok hattı da Jump kapsamına alınacak.
Bu amaçla kabin içi tasarımı yenilenen sekiz adet Airbus A340-300 tipi uçakta, 18 adet Business Class, 19 adet Premium Economy ve 261 adet Economy Class olmak üzere toplam 298 koltuk bulunacak.
Lufthansa yönetimi ile kabin ekipleri arasında Jump konsepti çerçevesinde varılan mutabakat gereğince, bu uçuşlarda görev yapacak kabin memurlarının maliyeti, standart Lufthansa uçuşlarına nispeten %25 daha düşük olacak.
Hem yolculara sunulan uçak içi servisinin, hem de kabin ekiplerinin maliyetinin azaltılması sayesinde, fiyat-hassas yolcu segmentinin ağırlıklı olduğu bu hatlarda bilet ücretlerinin daha mâkul seviyelere çekilmesi hedefleniyor.
Son yıllarda özellikle Emirates, Etihad ve Qatar Airways gibi şirketlerin yoğun rekabetine maruz kalan Lufthansa’nın, uzun menzilde mücadeleye devam edebilmek için geliştirdiği farklı yöntemlerin nasıl bir fayda üreteceğini önümüzdeki yıllarda göreceğiz.