Şöyle biraz geçmişe gidiyoruz.
Sene 2011, aylardan Eylül.
Hindistan menşeli The Economic Times gazetesinin o dönemdeki bir haberine göre, TATA’nın bilgi işlem firması Tata Consultancy Services, Lufthansa’nın bilgi teknolojileri (BT) şirketi LH Systems’ın %80’lik payı için 500 milyon USD teklif etmişti.
Yine gazetenin haberine göre, TATA’nın yanı sıra HP ve IBM de, Lufthansa’ya teklif götürmüş durumdaydı.
Bir çok havayolu şirketi tarafından benchmarking yapılan, gerek iş modeli ve gerekse ürettiği teknoloji hizmetleri taklit edilmeye çalışılan ve müşterileri arasında bir çok önemli ve büyük havayolu firmasının da bulunduğu LH Systems’ın satışa çıkarılması sektörde şaşkınlıkla karşılanmıştı.
O günlerde LH Systems’ın tamamının satılması söz konusuydu. Ancak bir şekilde taraflar anlaşamaması veya Lufthansa yönetiminin strateji değiştirmesi sonucunda, bu satış gerçekleşmemişti.
Lufthansa, BT Altyapısı Konusunda IBM ile Anlaştı
Bu olayın üzerinden neredeyse tam üç yıl geçmesinin ardından, LH Systems’ın kaderi belli oldu.
Üç sene önceki görüşmelerde de adı geçen IBM, LH Systems’ın yeniden yapılanma çalışmaları kapsamında, Lufthansa’nın yeni iş ortağı oldu.
LH System ilk aşamada üç bölüme ayrılıyor:
1- Airline Solutions (Havayolu Çözümleri)
2- Industry Solutions (Sektörel Çözümler)
3- Infrastructure (BT altyapısı)
Katma değeri yüksek olan ilk iki bölüm yine Lufthansa bünyesinde kalırken, BT altyapısı ile ilginecek olan üçüncü bölüm, IBM’e satılacak. Airline Solutions ve Industry Solutions bölümlerinin ayrı birer şirket olarak faaliyet göstereceği de, gelen haberler arasında.
Günümüzde 1.400 kişinin çalıştığı altyapı bölümü, LH Systems’ın 880 milyon USD civarındaki cirosunun %40’ını sağlarken, toplam kârın ise ancak %25’ini üretebiliyor.
Taraflar arasında varılan anlaşma çerçevesinde Lufthansa, BT altyapısı konusunda yedi yıl boyunca IBM’den hizmet alacak ve bunun için bir defaya mahsus olmak üzere tam 240 milyon Euro ödeyecek.
Yani Lufthansa önce, kendisine ait BT şirketinin bir bölümünü IBM’e satmış ve sonrasında da buradan hizmet satın alır hale gelmiş olacak. Lufthansa’nın BT altyapısı konusunda IBM’den hizmet tedarik etmek suretiyle yılda yaklaşık 70 milyon Euro tasarruf edeceği tahmin ediliyor.
Öte yanda, IBM’in, LH Systems’ın altyapı bölümünü satın almak için ne kadarlık bir bütçeyi gözden çıkardığı henüz açıklanmadı.
31 Mart 2015 tarihine kadar anlaşma hükümlerinin devreye girmesi bekleniyor.
IBM ve Havayolu Sektörü
IBM, havayolu sektörünün yabancısı değil.
Şirketin, Qantas ile uzun süreli bir bilgi işlem hizmet anlaşması bulunuyor. Anlaşma çerçevesinde Qantas’ın tüm bilgi işlem faaliyetleri, IBM tarafından yürütülüyor.
IBM’in ayrıca, Japon havayolu firması JAL ile de bir BT sözleşmesi mevcut.
Taraflar arasındaki ilişki, 2001-2011 arasında 10 yıl boyunca, %51’i IBM’e ait olmak üzere kurulan “JAL Information Technology” adlı firma üzerinden yürütülmüştü.
2011 yılında JAL, IBM’in tüm hisselerini satın almıştı.
Bununla birlikte taraflar, Ocak 2011’den Haziran 2014’e kadar geçerli olmak üzere bazı konularda IBM’in JAL’a destek vermeye devam etmesi noktasında anlaşmıştı.
1960’lı yıllarda geliştirilen ve havayolu sektörünün ilk bilgisayarlı rezervasyon sistemi niteliğini taşıyan SABRE’ın da, American Airlines ve IBM işbirliği ile geliştirildiğini hemen ekleyelim.