Havayolu sektörünün önde gelen analiz şirketlerinden bir tanesi olan Centre for Aviation (CAPA), ülkemizin iki büyük havayolu şirketini, Türk Hava Yolları (THY) ve Pegasus’u değerlendirdi.
CAPA tarafından yapılan değerlendirmenin satır başları şu şekilde:
– 2014 yılında THY, arz edilen koltuk-kilometre (ASK) bakımından %16 büyürken, Pegasus’ta bu oran %20 mertebesine ulaştı.
– THY’nin pazar payı 2010 yılından bu yana %54 civarında neredeyse sabit bir şekilde seyrediyor. Pegasus ise 2010 yılında %13 olan pazar payını, geçtiğimiz yıl itibarıyla %19’a yükseltmeyi başardı.
– Ülkemizde faaliyet gösteren diğer havayolu şirketlerinden AtlasGlobal, Onur Air ve SunExpress’in her biri ise, %3’er oranında pazar payına sahip. Pazarın geri kalan %18’lik bölümü, yabancı havayolu şirketleri ve diğer bazı küçük Türk havayolu şirketleri tarafından paylaşılıyor.
– 2010-2014 döneminde THY’nin arz ettiği koltuk sayısı %80 oranında artarken, Pegasus %150 gibi son derece dikkat çekici bir büyüme oranı yakaladı.
– Pegasus, 2013 yılına kadar Sabiha Gökçen Havalimanı’nda (SAW) neredeyse tek başına hüküm sürmüştü. Ancak bu tarihten itibaren THY’nin de yoğun bir biçimde bu meydanı kullanmaya başlaması, taraflar arasındaki rekabeti keskinleştirdi.
– Özellikle iç hatlar ve Avrupa hatlarında başa baş bir rekabet yaşanıyor. THY’nin şu anda Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan sefer yaptığı hatların çok büyük bir bölümü, Pegasus’un uçuş ağında da bulunuyor.
– Zaten Pegasus’u uçuş yaptığı noktaların büyük bölümü Avrupa ve Türkiye iç hatlarından oluşuyor. Avrupa’da 46, iç hatlarda 30 noktaya uçuş yapan şirket; Afrika’da iki, Orta Doğu’da ise 10 noktaya sefer düzenliyor.
– THY havayolu pazarının %38’i iç hatlara ait. 2010-2015 arasında THY iç hatlarda %62 oranında büyürken, Pegasus’un büyüme oranı %164 oldu.
– Aynı dönemde Pegasus’un iç hat pazar payı %22’den %30’a çıkarken, THY’nin pazar payı %71’den %58’e geriledi.
– 2013 yılına kadar Sabiha Gökçen’de çok etkin olmayan THY, bu yıldan itibaren bu meydana çok ciddi miktarda kapasite ekledi. THY’nin kapasitesi sadece iki yıl içerisinde, 2012 yılına nispeten 3,5 katına çıktı. Aynı dönemde Pegasus’un kapasite artışı ise %66 mertebesinde kaldı.
– Bunun sonucunda, Sabiha Gökçen Havalimanı’nda Pegasus’un pazar payı %73’ten %66’ya gerilerken, THY’nin payı %14’ten %26’ya yükseldi.
– Germanwings, Transavia, Wizz Air, Flynas ve Air Arabia gibi düşük maliyetli taşıyıcıların da SAW’a girişiyle beraber, Pegasus’un daha yoğun bir rekabetle karşı karşıya kalacağı muhakkak.
– 6 Nisan 2015 haftasına ait OAG verisine göre SAW’da şu anda Pegasus 83, THY ise 35 noktaya sefer yapıyor. THY’nin uçuş yaptığı noktaların 29 tanesinde Pegasus da hizmet veriyor.
– Yine OAG verisine göre, THY, SAW’dan uçuş yaptığı 35 noktanın tamamına aynı zamanda İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan da sefer düzenliyor.
– THY’nin son iki yıl içerisinde SAW’da arz ettiği kapasite ve açılan hatlar, Pegasus’un operasyonel kârlılığını ciddi bir biçimde etkilemiş durumda.