Uçakla seyahat eden yolcuların canını belki de en fazla sıkan konulardan bir tanesi, havalimanlarındaki güvenlik araması ve pasaport kontrolleri oluyor.
Bu noktalarda yaşanan yığılmalar, oluşan kuyruklar ve bunun sonucunda kaybedilen zaman, keyifli bir uçak yolculuğu öncesinde yolcuların stresini en fazla yükselten unsurların başında geliyor.
Uzayan güvenlik ve pasaport kuyruklarının en fazla görüldüğü yerlerin arasında, ABD’deki büyük havalimanları başı çekiyor.
Yılda 100 milyona yaklaşan yolcu sayısıyla Atlanta Hartsfield-Jackson Havalimanı, bu durumun farkında ve yolcu deneyimini en pürüzsüz bir hale getirebilmenin yollarını arıyor.
Airports Council International ve ABD Gümrük ve Sınır Güvenliği (US Customs and Border Protection – CBP) kurumunun işbirliği destekleri ile Airside Mobile adlı firma tarafından geliştirilen Mobil Pasaport Kontrolü uygulaması, 2014 yılının Ağustos ayından bu yana Atlanta Havalimanı’ndan dış hat uçuşlarıyla seyahat edecek yolcuların hizmetine sunulmuş durumda.
Uygulama, Atlanta Havalimanı’nın ardından 2015 yılı içerisinde sırasıyla Şubat ayında Miami (MIA), Mart ayında Seattle (SEA), Nisan ayında Şikago (ORD) ve Temmuz ayında da San Francisco (SFO) havalimanlarında da devreye girdi.
Mobil Pasaport Kontrolü Uygulaması, Bekleme Süresini Azaltıyor
Mobil Pasaport Kontrolü uygulamasından şimdilik sadece ABD ve Kanada vatandaşları faydalanabiliyor.
Ücretsiz olarak sunulan bu uygulama, iOS ve Android işletim sistemlerini kullanan cep telefonlarının yanı sıra, Amazon Kindle ile de uyumlu.
Uygulamayı kullanabilmek için yolcular ilk aşamada, pasaport bilgilerini kullanarak bir profil oluşturmak zorunda.
Aynı uygulama üzerinden, beraberce seyahat edilen diğer aile bireyleri için de profil oluşturmak mümkün.
ABD’ye giriş yapılacağı zaman ilk önce, uygulamanın “New Trip” bölümünden varış yapılan havalimanı ve seyahat edilen havayolu şirketinin adı seçiliyor.
Bunu, telefonla çekilen bir “selfie” ve standart gümrük beyanı sorularının cevaplanması takip ediyor.
Girilen bilgiler, mobil uygulama ile, CBP’nin sistemine gönderiliyor.
Bu işlemin ardından CBP, yolcunun cep telefonuna bir QR kod gönderiyor. Kodun ömrü dört saat. Bu süre sonunda kod kendi kendine siliniyor.
QR kodunu alan yolcu, havalimanında mobil pasaport kontrolü için ayrılmış özel kuyruğa girerek sırasının gelmesini bekliyor.
Sırası geldiğinde, cep telefonundaki kodu tarayıcıya okutan yolcu aynı zamanda pasaportunu da ilgili memura veriyor.
Yolcuyla ilgili bilgiler önceden sisteme girilmiş olduğundan, pasaport kontrolü standart prosedüre nispeten daha kısa bir sürede tamamlanarak yolcu uğurlanıyor.
Bu uygulama sayesinde, pasaport kontrolü kuyruğunda bekleme süresinin ortalama %20 oranında kısaldığı belirtiliyor.
Otomatik Pasaport Kontrolü sistemleriyle birlikte, Mobil Pasaport Kontrolü hizmetinin önümüzdeki dönemde ABD geneline yaygınlaştırılması hedefleniyor.