Ryanair, 2014 yılını, 86,4 milyon yolcu (%6 artış) ve %86’lık doluluk oranı (3 puan artış) ile kapatmıştı.
Şirket önümüzdeki beş yıl içerisinde, yıllık yolcu sayısını 110 milyona taşımayı hedefliyor.
Yolcu sayısı bakımından Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise altıncı büyük havayolu şirketi konumundaki Ryanair, son bir yıldır gerçekleştirmekte olduğu başarılı dönüşümde, yeni bir kilometre taşını dikmeye hazırlanıyor.
Hatırlanacağı üzere, bu yılın başında kaleme aldığımız bir yazımızda, Ryanair CEO’su Michael O’Leary’nin yaptığı bir açıklamada, Air France, British Airways, Lufthansa gibi Avrupalı network taşıyıcıların, Avrupa içi kısa menzilli havayolu pazarından çekilerek, uzun menzile odaklanabileceğini yönündeki görüşüne değinmiştik.
O’Leary ayrıca, Ryanair ve easyJet gibi düşük maliyetli taşıyıcıların, söz konusu network taşıyıcılar için bir “feeder” yani “besleyici” havayolu işlevi görebileceğini sözlerine eklemişti.
Besleyici havayolu tâbiri, yolcuların hub konumundaki bir havalimanına getirilerek uzun mesafeli uçuşlarını bu noktadan yapmaları amacıyla kısa mesafeli bir çok hattan toplanması için kullanılıyor.
Ryanair, Besleyici Havayolu Olmak İçin Görüşmelere Başladı
Michael O’Leary dün (10 Ağustos 2015) yaptığ bir açıklamada, besleyici havayolu projesi ile ilgili olarak IAG, Aer Lingus ve TAP Portugal ile görüşmelere başladıklarını duyurdu.
Aer Lingus ile Dublin, IAG ile İngiltere ve TAP ile Portekiz hatlarında işbirliği yapılması düşünülüyor.
IAG bünyesinde Iberia ve Vueling de bulunuyor. Ancak görünen o ki, Ryanair gibi düşük maliyetli iş modelini benimseyen ve bir bakıma rakibi durumundaki Vueling sebebiyle, İspanya, söz konusu besleyici havayolu projesinin kapsamı dışında bırakılmış.
O’Leary ayrıca bu işbirliğinin önümüzdeki kış tarifesi ile birlikte hayata geçirilebileceğini de sözlerin ekledi.
Şu an için elimizde olan bilgilere göre, Ryanair ile diğer havayolu şirketleri arasında yapılacak olan anlaşma, havayolu sektöründe “interlining” olarak tâbir edilen biçimde olacak.
Tabii bu noktada, Ryanair’in son dönemde gündeme en fazla gelen bir diğer girişiminden de bahsetmemiz gerekiyor.
Şirket, önümüzdeki beş yıl içerisinde, filosuna katacağı geniş gövdeli uçaklarla, transatlantik pazarına girmeyi planlıyor.
Ryanair belki de ilk aşamada interlining anlaşmaları üzerinden pazarı tanıyıp, uzun menzilli uçuşları başlatıp başlatmama kararını netleştirecek.
Önümüzdeki bir kaç ay içerisinde bu işbirliği projesinin ayrıntılarının daha net hale geleceğini düşünüyoruz.
Comments
3 responses to “Ryanair, “Besleyici” Havayolu Olmak İçin Görüşmelere Başladı”